Ajurveda u Srbiji

Foto: kerdkanno/pixabay.com

Elementi ajurvedske medicine odavno su prisutni u Srbiji, a zvanično od 2005. godine. Svetska zdravstvena organizacija priznala je ajurvedu 1977. godine kao metodu tradicionalne medicine.

Tradicionalna medicina, uključujući ajurvedu, regulisana je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti („Službeni glasnik RS“, br. 107/2005) i Pravilnikom o tradicionalnoj medicini („Službeni glasni RS“, br. 119/2007).

U Srbiji postoji veći broj zvaničnih i zakonom odobrenih ordinacija, centara, studija, akademija ili drugačije formulisanih naziva pravnih subjekata koji se praktično bave ajurvedom. Na nivou Srbije postoji i udruženje za ajurvedsku medicinu.

Pored zvaničnih ordinacija, u Srbiji postoji i veći broj lekara i praktičara sa licencom za primenu ajurvede.

Prodavnice sa proizvodima zasnovanim na principima ajurvede nalaze se širom Srbije i u Republici Srpskoj, a pojedini proizvodi mogu se naći u većim marketima i prodavnicama zdrave hrane.

Oblasti delovanja:

1. Obrazovna – edukacije, popularizacija ajurvede, seminari, stručni časopisi, stručne knjige, savetovališta.

2. Lečenje i praktičan rad – primena ajurvedskih tretmana na pacijentima radi sprečavanja uzroka bolesti: antistresni program, vežbe, aromaterapija, transcendetalna meditacija, masaža i drugo.

3. Prodaja preparata – na tržištu se može naći veliki broj preparata zvanično odobrenih od nadležnih organa u vidu: lekova, čajeva, kozmetičkih preparata, ulja, začina, napitaka, eliksira, mirisnih štapića, biljnih preparata i dodataka ishrani.

Napomene

Pre posete ajurvedskom praktičaru, prvo proverite kod koga dolazite i da li je ta osoba licencirana od strane indijske vlade ili neke zvanične institucije da obavlja delatnost.

Navodimo neke godine kada se počelo sa primenom ajurvedske medicine: prvi zakonski propisi doneti su 2005, 2007, a prve ordinacije, udruženja i akademije počele su sa radom između 2008. o 2014. godine.

Zanimljivosti

Osnivač programa transcendentalne meditacije Mahariši Maheš Jogi započeo je 1980. godine obnovu tog drevnog znanja koje je nazvano „Mahariši ajurveda“.

Ljubitelji ajurvede su Karolina od Monaka, Mišel Fajfer, Bjanka Džeger, Dejvid Linč…

Prethodni tekstTradicionalni indijski napitak lasi
Sledeći tekstRitu Kumar – vodeći indijski modni dizajner

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime