Cela Indija kune se u nju: sve bolesti leči obična prokuvana voda!

Tajna je u dužini kuvanja, a u poslednjoj fazi uništavaju se fenoli, nitrati, pesticidi, herbicidi i teški metali…

Pristalice tradicionalne indijske ajurvedske medicine veliki broj bolesti leče „lekom“ koji nazivaju Ušnodaku (Ushnodaku), što u prevodu znači – vruća voda. Da, dobro ste razumeli – oni se kunu da prokuvana voda ima posebna isceljujuća svojstva!

Proces prokuvavanja vode oni dele na tri faze:

Balončići ili grupa balončića počinje da se podiže sa dna džezve li šerpe, penjući se na zidove suda. Broj im se povećava s vremenom kuvanja;

Mnogo balončića se pojavljuje, voda postaje zamućena, na površini se stvara pena;
Voda ključa, veliki baloni pojavljuju se na površini, oslobađa se para, baloni se formiraju od dna posude.

U poslednjoj fazi kuvanja, voda je očišćena od mikroba i virusa, a sa dužim ključanjem fenoli, nitrati, pesticidi, herbicidi i teški metali se uništavaju.

Veruje se da sa produženim ključanjem voda postaje alkalnija i pomaže telu da se oslobodi kiselosti. Ovakva voda se u Ajurvedi koristi za probleme s metabolizmom, prehladom, glavoboljom, kao i za stomačne probleme.

Pročišćava telo od toksina, normalizuje nivo hidratacije, a istočnjački lekari koriste je za tretiranje astme, gihta, problema ženskog reproduktivnog sistema, gojaznosti i migrena.

Evo tačnog postupka prokuvavanja vode:

Sipajte vodu u čistu staklenu ili posudu od nerđajućeg čelika i dovedite do tačke ključanja (temperatura treba da dostigne 100 stepeni). Kada se količina vode smanji tačno za polovinu, pena i mehurići s površine nestanu, vaša pročišćena voda je spremna.

U zavisnosti od godišnjeg doba, isparavanje treba da bude drugačije – tokom leta i jeseni, treba da ispari 3/4 početne količine, a tokomzime i proleća dovoljna je polovina. Takođe, voda treba da ohlađena najbolje do sobne temperature. Može da bude i toplija, ukoliko vam prija da je takvu pijete.

Napomena: Lekovita dejstva ove vode traju do 12 sati nakon pripreme. Nakon toga treba prokuvati novu vodu. Ohlađena voda ne treba da se podgreva.

Ovoj vodi možete dodati iomiljene začine i tako joj pojačati lekovito dejstvo:

– crni biber, sušeni đumbir i sladić, za najbolju zaštitu ili lečenje prehlade, curenja nosa i ublažavanje simptoma astme;

– crna himalajska so i biber za lečenje smanjenog apetita, nadutost i bol u stomaku;

– Trifala – za zatvor (pijte začinjenu prokuvanu vodu na prazan stomak ujutro ili pred spavanje);

– Trifala i med – protiv gojaznosti;

– Trikatu i beli luk – za probleme sa srcem i krvnim sudovima;

– Korijander – za probleme sa mokraćnim sistemom.

(Stil.kurir.rs)

Prethodni tekstRajski vrtovi Srinagara
Sledeći tekstIndija šalje humanoidnog robota uoči svoje prve svemirske misije (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime