Indija šalje humanoidnog robota uoči svoje prve svemirske misije (video)

Pre nego što krajem 2021. godine bude poslala svoju prvu posadu u misiju, Indija će u svemir poslati humanoidnog robota zvanog Vyommitra, izveštava The Tribune. Let je zakazan za kraj ove godine i početak 2021. Prema objavi, ime robota je kombinacija reči koje na sanskritu znače „svemir“ i „prijatelj“, a kao što možete videti iz videa ispod, Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) kreirala je po ugledu na ženu – mada robotu nedostaju noge.

Robot je rekao novinarima da može da upravlja kontrolnim prekidačima, razgovara s astronautima i nadgleda sistem svemirske letelice. Njegova osnovna svrha je, međutim, da omogući ISRO-u da testira kako svemirski let utiče na ljudsko telo pre nego što agencija pošalje astronaute u svemir jednim od svojih brodova Gaganyaan.

„Robot će simulirati baš ljudske funkcije u svemiru. Proveriće da li je sistem u redu. Ovo će biti veoma korisno simulirati, kao da je čovek u svemiru“, rekao je predsedavajući ISRO-a K Sivan novinarima na medijskom događaju gde je agencija pokazala robota.

Slanje robota u svemir nije ništa novo. Da podsetimo da je prošle godine, jedan od NASA-ih robota Astrobee leteo je na brodu Međunarodne svemirske stanice. Kada su u pitanju izazovi svemirskog leta, roboti, bez obzira na oblik, bolje su opremljeni da bi se nosili sa stresom koji se vezuje za napuštanje zemljine atmosfere za razliku od ljudskih tela.

(Marijana Pečić, pcpress)

Prethodni tekstCela Indija kune se u nju: sve bolesti leči obična prokuvana voda!
Sledeći tekstRusija i Indija sve bolji partneri u naftnom sektoru

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime