Koje je najbolje vreme za mleko – prema ajurvedi?

Često nazvano kompletnom, potpunom hranom, mleko čini neizostavan deo indijske ishrane. Često se pije kao samostalan napitak ili sa začinama poput haldija, ali je i deo raznih deserata.

Mleko je puno hranljivih sastojaka poput proteina, vitamina A, B1, B2, B12 i D, kalijuma i magnezijuma. Za mleko se kaže da je jedan od najhranljivijih napitaka koji postoje. Odličan je izvor i proteina za vegetarijance. Mleko se smatra kompletnom hranom zbog bogatog sadržaja proteina, masti, ugljenih hidrata, svih poznatih vitamina i raznih minerala neophodnih za održavanje zdravlja.

Mleko takođe zauzima posebno mesto u ajurvedi, zbog svojih nutritivnih i digestivnih svojstava.

Da bi se što bolje iskoristile prednosti mleka, treba znati kako ga piti: na primer, konsumiranje mleka u vidu milkšejka loša je ideja, prema ajurvedi. Prema „Kompletnoj knjizi ajurvedskih kućnih lekova“ dr. Vasanta Lada, kiselo voće, banane, mango i dinje – nikada ne smete mešati sa mlekom i jogurtom.

„Posebno treba izbeći mešavine kao što su banana milkšejk ili voćni sokovi napravljeni s mlekom. Banane sa mlekom mogu poremetiti želudačnu kiselinu i promeniti crevnu floru, što dovodi do toksikacije i izaziva zapušenje sinusa, prehladu, kašalj, alergiju i osip.“

Mleko zauzima posebno mesto u ajurvedi

Prema ajurvedi, postoje i određeni vremenski periodi u toku dana kada možete piti mleko da biste iskoristili maksimalne prednosti i kada bi mleko posebno trebalo izbeći. Evo šta eksperti kažu.

Ajurvedski stručnjak dr. Ashutosh Gautam kaže: „Postoje dve škole razmišljanja, ako želite mleko za izgradnju svog tela, onda ga treba piti ujutru, u suprotnom savetujemo da ga pijete noću.“

Prema rečima dr Dhanvantrija Tiagija, mleko se smatra odličnom namirniconm prema ajurvedi i svako treba da ga pije svakodnevno, a nikakvo određeno vreme ne može mnogo da šteti. Ali, najbolje vreme je, smatra se, od večeri pa do pred spavanje.

Kada se pije ujutru, mleko može biti teško za varenje. Ljudi koji piju mleko ujutru često se žale na kiselinu.

Postoje određene vremenske faze za pijenje mleka u toku dana.

Ajurveda preporučuje mleko u večernjim ili noćnim satima zbog neverovatnih digestivnih svojstava. Mleko takođe ima i sedativna svojstva, tako da pre spavanja može pomoći da se smirite – sadržaj serotonina u mleku pomoći će vam da imate zdrav san.

U svakom slučaju, ne smete propustiti da pijete ovaj čudesni napitak.

Prethodni tekstKabadi – dečja igra popularna i među odraslima
Sledeći tekstVlada Indije upozorila građane da ne ulažu u kriptovalute

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime