Kabadi – dečja igra popularna i među odraslima

Foto: Wikipedia/ த*உழவன்

Predstavljamo vam igru kabadi, ozbiljan timski sport baziran na šugicama.

Kabadi je veoma popularan u Indiji. Reč je o kombinaciji šuge, jurcanja, rvanja, hvatanja. Dve sedmočlane ekipe takmiče se na igralištu malo manjem nego odbojkaškom i menjaju se u odbrani i napadu. Ekipa se brani na svojoj polovini, a napada ih jedan lovac, pokušavajući da dodirne protivnika.

Dalje, lovac beži na svoju polovinu, a posao odbrane je da ga spreči u dodirivanju ili da ga sruši dok pokušava da se vrati na svoj deo terena. Još luđe od svega jeste to što lovac na svojoj polovini mora da udahne vazduh i napad mora da obavi tokom trajanja jednog daha. Dok napada, mora da uzvikuje “kabadi, kabadi”, dokle god ima dah. Napad traje do 30 sekundi i ukoliko lovac nagazi liniju, suparnički tim dobija poen, a ako uspe u nameri da prenese “šugu” nekome i zbriše na svoju polovinu, bod ide njegovom timu. Igra traje dva puta po 20 minuta, a fizički nije nimalo naivna. Pobednik je onaj koji osvoji više bodova.

Kabadi je čak imao prezentaciju na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, a deo je Azijskih igara još od 1990. O njegovoj popularnosti govori da je Pro Kabadi ligu 2014. gledalo 435 miliona gledalaca.

Prethodni tekstAmbasadorka: Tržište Indije nudi ogroman potencijal srpskim kompanijama
Sledeći tekstKoje je najbolje vreme za mleko – prema ajurvedi?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime