Ambasadorka: Tržište Indije nudi ogroman potencijal srpskim kompanijama

Foto: cordmagazine.com

Ambasadorka Indije u Srbiji gđa Narinder Čohan, u intervjuu za CorD magazin, osvrnula se na uspehe svoje zemlje u 2017. godini, veoma značajan ekonomski razvoj Indije u poslednjih nekoliko godina, kao i na odlične ekonomske, političke i kulturne odnose Indije i Srbije.

  • Vaši partneri u Srbiji zahvali su Vam na podršci u pogledu teritorijalnog integriteta zemlje. Da li Indija i dalje ne podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama?

– Ponosni smo na  posebne istorijske odnose sa Srbijom, i zajedničko poverenje, razumevanje i podrška koju imamo jedni prema drugima su naši ključni interesi. Ne postoje neke posebna ili nerešena bilateralna pitanja. Srbija i Indija imaju dobar niz dosledne i nesebične podrške jedna za drugu na međunarodnim forumima i izborima za članstvo u međunarodnim telima.

Foto: cordmagazine.com
  • Može li se ekonomska saradnja između dve zemlje popeti na viši nivo i koje oblasti su, po Vama, najinteresantnije za saradnju?

– Ekonomska i trgovinska saradnja čini veliki deo bilateralnih odnosa. Srpska ekonomija je u tranziciji, a indijska u stalnom rastu. Mnogo je neiskorišćenih potencijala u trgovinskoj razmeni između Indije i Srbije. Poseta predsednika Aleksandra Vučića Indiji u januaru 2017. godine, prva posle 30 godina, ojačala je ekonomske veze. Videli smo to prilikom posete velikim kompanijama kao što su TATA, GMR, RELIANCE, TAFE i drugim. CG Food je investirao u fabriku nudli u Rumi, odakle sada izvozi proizvode. Indijske kompanije sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima takođe investiraju. Sve su češće posete između indijskih i srpskih tehnoloških kompanija. Srpska kompanija Schneider DMS NS učestvuje u projektu indijske vlade ‘Pametni gradovi’. Yugoimport i njene sestrinske kompanije učestvuju u pokretu Make in India. Srpske komapnije žele da rade na projektu Digital India i start ap indijskim programima. Indijski investitori su zainteresovani za poljoprivrednu mehanizaciju, infrastrukturu, farmaciju i sektor zaštite zdravlja. Ova partnerstva mogu nam pomoći da dostignemo nove visine u međusobnom trgovinskom i ekonomskom partnerstvu. Oblasti povećane bilateralne razmene uključuju tržište lekova, metala, naftnih derivata, biotehnoloških proizvoda, agro i agrohemijskih proizvoda, mobilnih telefona, proizvoda za ličnu negu i Ajurveda i biljnih proizvoda. Poljoprivreda, rudarstvo, ITC, zdravstvo, turizam, izvori obnovljive energije i drugi sektori imaju veliki potencijal za zajedničke projekte. Indija ima važnu ulogu u razvoju e-uprave u Srbiji, a srpske kompanije postaju svesne ogromnog potencijala koji im nudi indijsko tržište.

(CorD Magazine No. 159, januar 2018.)

Prethodni tekstPravi Robokap izašao na ulice Indije
Sledeći tekstKabadi – dečja igra popularna i među odraslima

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime