Ambasadorka Indije: Sve veće interesovanje Srbije za indijsku kulturu

Foto: Ambasada Indije

Ambasadorka Indije u Srbiji, gđa Narinder Čohan, u intervjuu za CorD magazin, osvrnula se na uspehe svoje zemlje u 2017. godini, veoma značajan ekonomski razvoj Indije u poslednjih nekoliko godina, kao i na odlične ekonomske, političke i kulturne odnose Indije i Srbije.

  • Vlada Srbije u avgustu je donela odluku o ukidanju viza građanima Indije. Da li mislite da će to poboljšati ekonomsku saradnju i interesovanje za posetu Srbiji?

– Verujem da će odluka Vlade Srbije da ukine vize za građane Indije imati dugoročne posledice u uspostavljanju, najpre odnosa među ljudima, a zatim i u bilateralnim odnosima.

  • Kada ste prvi put došli u Srbiju, bili ste iznenađeni popularnošću indijskih TV serija, a danas se neka od najvećih filmskih ostvarenja Indije snimaju u saradnji sa producentskim kućama iz Srbije. Koji su planovi za poboljšanje saradnje između dve zemlje u oblasti kulture?

– Srbija veoma ceni indijsku kulturu, Jogu, Ajurvedu, kao i naše filmove, TV serije i kuhinju. Indijske kulturne manifestacije koje donosimo u Srbiju su veoma popularne i privlače mnogo posetilaca. Nedavno je pozorišna trupa Kriyative učestvovala na INFANT Festivalu i BELEF-u. Indijski folklorni ansambl iz Pendžaba je učestvovao na FIDAF ‘Beogradski pobednik’. U avgustu su čuvena Bharatnatyam plesačica, Gita Čandran i njena plesna trupa održali koncert povodom proslave 70. godišnjice indijske nezavisnosti.

Foto: Ambasada Indije

Sve veće interesovanje Srbije za indijsku kulturu je evidentno i otvaranjem katedre za Hindi studije na Univerzitetu u Novom Sadu, Indijske studije na Beogradskom Univerzitetu i stalne izložbe Stenovit vrt u Čandigaru u Muzeju naive i marginalne umetnosti.

Međunarodna asocijacija za razmenu studenata tehničkih nauka (IAESTE) vrši redovnu razmenu studenata. Ostvarena je bliska saradnja i u poljima filma. Poznati srpski režiser i producent Goran Paskaljević snimio je u Indiji prvi indijsko-srpski koprodukcijski film, ‘Dev Bhoomi’ (Zemlja bogova). Započeto je snimanje indijskih filmova u Srbiji, a filmovi iz Indije su učestvovali i na Amaterskom filmskom festivalu. Nedavno je delegacija indijskih filmskih profesionalaca posetila Srbiju kako bi istražili mogućnosti koje ona pruža i sreli se sa vladinim zvaničnicima, Srpskom Filmskom Organizacijom i srpskim filmskim producentima, predstavnicima studija, direktorima kastinga i agencijama.

Ambasada redovno organizuje i Indijski filmski festival u različitim kulturnim centrima u Srbiji. Interesovanje za Jogu i Ajurvedu povećano je nakon uspešno organizovanih događaja u okviru Međunarodnog dana joge, koji se održava svakog juna, kao i Ajurveda i homeopatskih radionica.

(CorD Magazine No. 159, januar 2018.)

Prethodni tekstSuperliga Indije: Čenajin slavio protiv Goe
Sledeći tekst„Indijski bilijar“ osvojio Srbiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime