Ambasadorka: Veoma uspešna indijsko-srpska saradnja na projektu digitalizacije

Foto: Ambasada Indije

Ambasadorka Indije u Srbiji, gđa Narinder Čohan, u intervjuu za CorD magazin, osvrnula se na uspehe svoje zemlje u 2017. godini, veoma značajan ekonomski razvoj Indije u poslednjih nekoliko godina, kao i na odlične ekonomske, političke i kulturne odnose Indije i Srbije.

  • Tokom nedavih razgovora sa premijerkom Srbije, predstavili ste projekat ‘Digitalna Indija’ i predložili saradnju između IT kompanija. Na koje se načine ona može unaprediti?

– Digitalizacija je jedna od najvećih prioriteta premijerke Srbije, gospođice Ane Brnabić. Srpske kompanije posetile su Indiju kako bi pružile tehničku podršku indijskim kompanijama i institucijama, naročito u oblasti informacionih i komunikacionih tehnolgija. Inicijativa za digitalizaciju u Srbiji će obezbediti poslovne mogućnosti za mnoge sektore u kojima Indija može biti vrlo važan partner. Zahvaljujući politici indijske vlade, projekti ‘Make in India’ i ‘Digitalna Indija’, lokalni proizvođači u elektronskoj industriji sada su veoma važni. Indijsko-srpska saradnja u ovom sektoru omogućiće da Srbija ostvari svoje ciljeve u digitalizaciji.

ITC je samo jedna od mogućih oblasti saradnje pod okriljem bilateralnog S&T dogovora. Zajednički sporazum o saradnji na polju IT-ja i elektronike ima za cilj da utvrdi institucione odnose između dve zemlje i podrži da kompanije iz IT sektora iz Srbije i Indije rade zajedno. Dve strane su tokom sastanka zajedničke radne grupe održanog u oktobru 2017. godine, ugovorile planove za saradnju na polju e-uprave, start-ap sistema, Cloud Computing-a, Big Data i drugih projekata. Delimo istu viziju, pristup, strategiju i metodu implementacije i strukturnog menadžmenta potrebnih za razvoj i uključivanje e-uprave. Obe zemlje će takođe pospešiti saradnju zahvaljujući Programu saradnje potpisanom u okviru Memoranduma o poljoprivredi i srodnim sektorima, koji predviđa razmenu informacija prvenstveno iz oblasti informacionih tehnologija za proširenje poljoprivrede.

Indija može igrati važnu ulogu u izgradnji infrastruktire, ali i softvera i sigurnosne mreže za ostvarivanje plana Digitalizacije Srbije. Kako bi se razvile dovoljne sposobnosti i podržala digitalna inicijativa, indijske institucije mogu obezbediti obuku i podučavanje u oblasti usvajanja digitalnih tehnologija, a sve u cilju da sve sektori srpskog društva vide korist od digitalizacije.

(CorD Magazine No. 159, januar 2018.)

Prethodni tekstKanadski premijer u poseti Indiji oduševljen Tadž Mahalom
Sledeći tekst„Neverovatna Indija“ na 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime