„Indijski bilijar“ osvojio Srbiju

Karum sve popularniji među mladima u našoj zemlji. U Valjevu prvo udruženje ljubitelja ovog sporta u Evropi.

IGRA indijskih maharadža direktno iz Južne Azije doselila se u naše Valjevo. Dobila je nadimak „indijski bilijar“, osvojila igrače od sedam do 77 godina i postala toliko „zarazna“ da je u Srbiji osnovano prvo sportsko karum udruženje u Evropi. Prkoseći video-igricama, druženje i zabava „oči u oči“ jesu nešto čega smo svi željni, kažu osnivači. Jedna tabla, žetoni, pa takmičenje uz navijanje može da počne.

A sve je počelo kada je reditelj Vukašin Nikitović doneo prvu karum tablu iz Francuske, a saigrač mu je bio Vladimir Sarić, koji se upravo vratio sa proputovanja Indijom.

– Desilo se tako da smo se obojica, na dva različita kraja sveta, zaljubili u isti sport. Igra je slična bilijaru, vazdušnom hokeju i karlingu, jer je cilj da se svi žetoni ubace u rupu. Ko prvi ubaci, taj je pobedio – objašnjava Vladimir Sarić, jedan od osnivača srpskog Karum udruženja.

VEĆ tri godine, naši reprezentativci u karumu se trude da promovišu ovaj neobičan sport širom Srbije, jer smatraju da doprinosi razvoju zdravih društvenih vrednosti i zabave.

– Svako može da igra, dovoljni su samo vešti prsti. Nikad nije kasno i nikad nije rano da se počne sa ovim sportom. Iako deluje relaksirajuće, ume da postane „čupavo“ kada se uđe u završnicu takmičenja, pa i navijanje postane „žešće“ – kaže Sarić.

Mnogo takmičara je zavolelo ovaj sport, ali smo uprkos želji i takmičarskom duhu još uvek početnici. U Indiji, Pakistanu i Sri Lanki, karum je toliko važan da se smatra gotovo nacionalnim sportom. Igraju ga svi, pažnja je toliko usmerena na njega, kao kod nas na fudbal ili košarku – objašnjava naš sagovornik.

Ipak, činjenica je da ovaj sport postaje sve popularniji i da se proširio na više od 50 zemalja. Da se Srbija polako upisuje u „sportsku mapu“ karuma, govori činjenica da nam je indijska karum federacija pokonila nove table za ovaj sport, pa će se klub poklonika nesumnjivo još više širiti.

IGRA U KRUGU NAJBLIŽIH

U Indiji, karum je smatran sportom koji se igra u krugu najbližih. Cele porodice se okupljaju oko table, pa nastupa nekoliko sati opuštanja i zabave, uglavnom u večernjim časovima. Budući da za njega nisu potrebna nikakva finansijska sredstva, karum se često nazivao i „sirotinjskom zabavom“.

(Aleksandra Vasić, novosti.rs)

Prethodni tekstAmbasadorka Indije: Sve veće interesovanje Srbije za indijsku kulturu
Sledeći tekstMinakši Aman – hram i dragulj Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime