Osnovni principi ajurvede

Foto: SchaOn Blodgett/Pixabay.com

Kao što smo već pisali, ajurveda je multidisciplinarna nauka, ali i poseban način razmišljanja i ponašanja u očuvanju zdravlja i lečenju bolesti.

Pokušaćemo da vam približimo kako u stvari deluje i leči ajruveda i svedemo to na osnovne principe.

Preventivni pristup

Prednost ovog načina lečenja jeste u tome što počinje od uzroka problema ili bolesti da bi se došlo do manifestacije i simptoma. Ajurveda ima posebne prednosti i snagu zato što utvrđuje uzrok bolesti pre nego što dođe do očiglednih simptoma bolesti i tegoba. Suština je, dakle, u preventivi – efikasnom sprečavanju nastanka bolesti, odnosno usporavanju razvoja bolesti ili njenom suzbijanju u najranijoj fazi kroz odgovarajuće terapije.

Pristup lečenju

Osnovni terapijski pristup ajurvede jeste preduzeti pravi i najbolji tretman koji oslobađa od bolesti, a ne delimično lečiti posledice bolesti. Zato su glavni ciljevi ajurvede očuvanje zdravlja, unapređenje zdravlja, prevencija bolesti i lečenje bolesti.

Lečenje bolesti sastoji se ukratko u izbegavanju uzročnika odgovornih za neravnotežu u organizmu, uz korišćenje ogovarajućih: procedura, lekova, pogodne ishrane, fizičkih aktivnosti i zdravstvenih režima za obnavljanje ravnoteže u organizmu i jačanje mehanizama tela tako da se spreče ili minimiziraju buduće pojave bolesti.

Obično mere lečenja uključuju upotrebu lekova, specifične ishrane i propisanih aktivnosti kako bi se otklonili uzroci.

Individualizovani pristup

Koncept ajuruvede nudi individualizovani pristup u prevenciji bolesti i upravljanju bolešću. To je osnovno sredstvo ajurvede – za svakog čoveka primenjuje se poseban pristup jer je svaki čovek jedinka za sebe. Kada se individualno pristupi čoveku, onda se određuje šta je za njega pogodno i kakav način i stil života treba da primeni. Zato su bitne i osnovne informacije o fizičkoj i mentalnoj konstituciji pojedinca kog treba lečiti. Tek onda treba izabrati terapiju i početi sa primenom.

Snaga ajurvede

Ajurveda nudi efikasna i sigurna rešenja za različite zdravstvene probleme, kao što su: posledice načina života, degenerativna stanja, neuromišićni poremećaji, alergije i drugo.

Principi su zasnovani na savetovanju pojedinca o tome kako da uživa u životu i ima srećan i zdrav život.

Imuno-modulatorni pristup ajurvede pomaže da se poveća imunitet organizma i tako spreče razne infekcije i bolesti, naročito kod dece.

Prethodni tekstOn je najtraženiji indijski glumac
Sledeći tekstNoida postaje centar za proizvodnju mobilnih uređaja

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime