Noida postaje centar za proizvodnju mobilnih uređaja

Foto: Pixabay.com/White8ManART

Ako pogledate poleđinu novog Samsung pametnog telefona ili nekog od indijskih brendova poput firmi Karbon, Lava ili Intex, velike su šanse da vidite nalepnicu „Proizvedeno u Indiji“. Takođe, velike su šanse da je upravo taj uređaj sklopljen u regiji Noida u blizini Nju Delhija.

Otkako je prošle godine centralna vlast radi punjenja budžeta uvela dodatnu uvoznu carinu od 10,5% na uređaje koji nisu proizvedeni u Indiji, ova regija postala je pravi indijski centar za proizvodnju pametnih telefona, sa kapacitetom sklapanja preko 140 miliona uređaja godišnje – 40% iznad godišnje potražnje za ovim uređajima.

Priliv investicija u regiju možda je podstaklo prisustvo korejskih divova, firmi Samsung i LG. Samsung, koji je počeo lokalnu proizvodnju u Indiji pre deset godina, navodno ima najveće instalirane kapacitete od 40 miliona uređaja godišnje. Prema nepotvrđenim informacijama, mnogi dobavljači ove kompanije takođe su locirani na ovom području.

Samsung sklapa mobilne telefone iz polusklopljenih delova (CKD). Sada su indijski brendovi poput firmi kao što su Lava, Intex i Karbon, zatim tajvanski Vistron takođe uspostavili proizvodne pogone. U partnerstvu sa domaćom telekomunikacionom firmom Optimus, firma Vistron proizvodi uređaje za LG, kineski OnePlus, Oppo i tajvanski HTC. Još jedan kineski proizvođač „Water World Technology“ udružio se sa indijskom firmom UTL Grup, koja je važan dobavljač za indijski brend Karbon.

Indijski ministar za informacione tehnologije Ravi Šankar Prasad izjavio je da Vlada sprema dodatne podsticaje radi povećanja prozvodnje elektronike.

Proizvodnja „elektronskih proizvoda je u centru inicijative indijske Vlade: Proizvodite u Indiji“. Zahvaljujući dosadašnjim ulaganjima, otvoreno je čak 40.000 direktnih radnih mesta, dok je 120.000 radnika indirektno zaposleno.

Prethodni tekstOsnovni principi ajurvede
Sledeći tekstKako izvaditi vizu za put u Indiju?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime