Sve prednosti spavanja na levoj strani

Foto: C_Scott/pixabay.com

Prema Ajurvedi, leva i desna strana vašeg tela su različite i ponašaju se drugačije. Količina sna tokom noći je veoma važna, ali takođe i položaj spavanja.

Ovo su prednosti spavanja na levoj strani koje preporučuje Ajurveda.

1. Poboljšava se varenje

S obzirom na to da su vam stomak i pankreas smešteni na levoj strani, spavanje na toj strani pomaže ovim organima da budu u svom prirodnom položaju i da bolje funkcionišu. Uz pomoć gravitacije, hrana lakše prolazi do stomaka i enzimi iz gušterače se ispuštaju kada je to i potrebno. Štaviše, eliminacija otpada iz hrane postaje lakša. Nesvarena hrana i toksini prirodno se pomeraju iz tankog u debelo crevo i na kraju u slepo crevo, odakle se ujutru izbacuju. Zbog toga je spavanje na levoj strani tokom noći od velike važnosti.

Ajurveda takođe predlaže da nakon obroka odremate tek 10 minuta i to na levoj strani kako bi poboljšali varenje i pojačali energiju. Ovo će pomoći i kod problema sa gorušicom ili varenjem koje možete imati nakon obilnog obroka.

2. Poboljšanje rada srca

Srce se nalazi na levoj strani i zbog toga spavanje na levoj strani olakšava protok krvi do srca. Gravitacija će poboljšati rad srca i dati snagu ostatku tela.

3. Pomaže trudnicama

Stručnjaci savetuju da trudnice treba da provode što je više vremena moguće spavajući na levoj strani jer to pomaže kod smanjenja opterećenja u leđima i povećava protok krvi do materice i fetusa. Kičma se na ovaj način takođe oslobađa pritiska te će trudnice spavati udobnije i bolje. Spavanje na levoj strani takođe olakšava protok hranljivih materija do placente čime se održava zdravlje bebe. Savijte noge u kolenima, i postavite jastuk između nogu kako bi vam spavanje u trudnoći bilo lakše.

4. Sprečava hrkanje

Spavanje na levoj strani vam može pomoći kod hrkanja. To je zbog toga što jezik i grlo na taj način ostaju u prirodnom položaju, a to obezbeđuje slobodan protok vazduha i pravilno disanje. Takođe morate znati da spavanje na leđima samo pogoršava hrkanje, jer se ovi mišići na taj način postavljaju u grlu u položaju koji otežava disanje.

Prethodni tekstSlavna indijska glumica opet na ceremoniji venčanja
Sledeći tekstIndijski birjani s mesom i povrćem

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime