Indija na 23. mestu liste indeksa sajber bezbednosti

Foto: Pixabay.com/VISHNU_KV

Indija je rangirana na visokom 23. mestu od ukupno 165 zemalja kada je globalni indeks
sajber bezbednosti u pitanju. Izveštaj agencije za telekomunikacije UN-a koji se odnosi na indeks sajber bezbednosti (GCI) navodi da manje od polovine zemalja širom sveta imaju strategiju sajber-bezbednosti, ili su u procesu izrade jedne ovakve strategije. Agencija apeluje da iz ovih razloga se više pažnje posveti izradi nacionalnih strategija borbe protiv sajber-kriminala.

Indija je rangirana 23. prema ovom indeksu sa ocenom 0,683 i nalazi se u kategoriji „odgovornih “ 77 zemalja koje su razvile kompleksne mehanizme sajber-bezbednosti i posvećene su sprovođenju raznih programa i inicijativa iz ove oblasti. Prema ovom indeksu
Singapur je najbolje ocenjen sa 0,925.

U izveštaju se navodi da 38% zemalja ima objavljenu strategiju sajber-bezbednosti i da je 12% zemalja u procesu razvoja ovakve strategije. Agencija takođe navodi da je potrebno uložiti dodatne napore u ovoj kritičnoj oblasti, posebno pošto mnoge Vlade su definisale digitalnu bezbednost kao prioritet.

10 zemalja koju su najviše postigle u ovoj oblasti su: Singapur, SAD, Malezija, Oman, Estonija, Mauricijus, Australija, Gruzija, Francuska i Kanada, dok je Rusija rangirana 11. Inače indeks uzima u obzir jačanje pet stubova globalnog programa (ITU) za sajber bezbednost: pravnu oblast, tehničke kapacitete, organizacione mogućnosti, unapređenje kadrova i međunarodnu saradnju.

Pretnja koja postoji je zabrinjavajuća, jer podaci govore da čak jedan procenat svih poslatih elektronskih poruka u suštini je pokušaj zlonamernog napada, što je najveća stopa u poslednjih nekoliko godina.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime