Indijski dizajneri napravili klima uređaj koji radi bez električne energije

Foto: Pixabay.com/PublicDomainArchive

Klima uređaji mogu da doprinesu globalnom zagrejavanju, ali u nekim zemljama, poput Indije, oni su jednostavno neophodni tokom letnih vrućina. Dizajnerska kompanija Ant Studio, sa sedištem u Nju Delhiju, uspela je da izgradi strukturu koja rashlađuje vazduh bez korišćenja električne energije.

Pored toga što odlično radi, struktura Ant Studia izgleda kao moderna umetnička instalacija. Prilikom izrade ove jedinstvene strukture za rashlađivanje, Ant Studio je sarađivao i sa Deki Electronics, kompanijom koja je takođe smještena u glavnom gradu Indije. Struktura je izgrađena od stotine glinenih cevi koje stvaraju košnicu unutar kružnog metalnog okvira.

Kada se kompletna košnica napuni vodom, glinene cevi apsorbuju vodu i ispuštaju hladan vazduh dok kroz njih prolazi topao vazduh. Ova struktura je jako ekonomična zbog niske cene i velike dostupnosti gline širom Indije. Takođe nije nezdrava za okolinu poput ostalih elektronskih klima uređaja.

„Kao arhitekta, želeo sam da pronađem rešenje koje je ekološki prihvatljivo i umetnički nastrojeno, a pri tome da razvija i tradicionalne zanate“, rekao je Moniš Siripurap, osnivač Ant Studia.

Prethodni tekstIndija na 23. mestu liste indeksa sajber bezbednosti
Sledeći tekstDani indijske nauke u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime