Indija je treći najveći proizvođač električne energije na svetu

Foto: Free-Photos/pixabay.com

Indija je u fiskalnoj 2017. godini proizvela 1.160 milijardi jedinica električne energije, što je povećanje do 4.72 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Ispred Indije su jedino Kina (sa proizvedenih 6.015 teravat časova) i SAD (4.327 TWh), a slede je Rusija, Japan, Nemačka i Kanada.

Foto: Theatlas.com (Printscreen)

Ukupna proizvedena električna energija u periodu od aprila 2017. i januara 2018. godine iznosi 1.003, 52 milijardi jedinica. Mnogi faktori, poput širenja industrije i rasta nacionalnog bruto dohotka po glavi stanovnika doveli su do porasta potražnje električne energije, a taj trend će se nastaviti i u narednim godinama – navodi se u izveštaju fondacije India Brand Equity, koja posluje pod okriljem ministarstva trgovine.

Indija takođe namerava da kapacitet proizvodnje energije poveća za 100 GW u periodu između 2017. i 2022. godine, fokusirajući se najviše na hidro, obnovljivu i gasnu energiju, kao i da se potpuno adapira na tehnologiju čistog uglja.

U proteklih pet godina, obnovljiva energija je zabeležila najveći rast, ali i dalje čini samo oko 14 % ukupne proizvodnje energije u Indiji.

Prethodni tekstBizarno ponašanje indijskog slona ostavilo naučnike bez teksta
Sledeći tekstIndija postavila ultimatum firmi Cambridge Analytica zbog sumnjivog korišćenja podataka

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime