Električna vozila će u narednim godinama postati cenovno pristupačna u Indiji

Foto: Pixabay.com/rezaqorbani

Japanska korporacija SoftBank veruje da će skladištenje električne energije u Indiji postati cenovno pristupačno u naredne 3-4 godine, čime bi se drastično povećala upotreba zelenih tehnologija, uključujući električna vozila.

Takođe, treba imati na umu mnogo veću prilagodljivost električnih vozila u odnosu na benzinske i dizel varijante. U naredne tri godine, elekrična vozila će se drastično promeniti i neće isključivo biti prisutna u luksuznom segmentu vozila već i u ostalim cenovnim kategorijama.

U ovom trenutku prodaje električnih vozila u Indiji je nešto niža u odnosu na neke druge
delove sveta. Prodaja je u fiskalnoj 2015-16.godini prodaje porasla 37,5% na ukupno
22.000 vozila, u poređenju sa 16.000 prodatih vozila u 2014-15.godini. Od ukupne brojke prodato je samo 2.000 automobila i drugih četvorotočkaša.

Prema nacionalnom planu eletro-mobilnosti i usvojenim subvencijama za proizvodnju električnih i hibridnih vozila (FAME), Vlada Indije želi da vidi 6 miliona električnih i hibridnih vozila na lokalnim putevima do 2020.godine. Vlada daje subvencije za proizvodnju električnih i hibridnih vozila u vrednosti od 450 dolara za dvotočkaše i oko 2,100 dolara za automobile, ali očekivanja su da će ova industrijska grana dugoročno postati rentabilna sama za sebe.

Prelazak na električna vozila će smanjiti zagađenost i potrebu za uvozom goriva. Ovo su bitne stavke imajući u vidu da Indija na uvoz energenata godišnje izdvaja 150 milijardi, dok su očekivanja da će ovi izdaci dostići 300 milijardi dolara do 2030. godine.

Indija trenutno iz uvoza pokriva 80% svojih potreba za naftom i 18% potreba za prirodnim gasom. U fiskalnoj 2015-16. godini uvoz nafte dostigao je 202 miliona tona.

Prethodni tekstDemonetizacija će imati pozitivan uticaj na indijsku ekonomiju
Sledeći tekstIndija uspešno testirala najbrži protivbrodski projektil na svetu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime