Indija uspešno testirala najbrži protivbrodski projektil na svetu

Foto: Twitter/@RakeshRBag

Indijska mornarica nedavno je uspešno testirala Bramos – supersonični protivbrodski kružeći projektil (LACM). Mornarica je objavila video u kom se vidi vertikalno lansiranje projektila sa INS Teg broda, uspešno upravljanje, podsticaj i horizontalni let.

„Bramos omogućava indijskim ratnim brodovima da sa pozicije na moru precizno neutrališu mete koje se nalaze na kopnu, daleko od obale“, izjavio je neimenovani izvor blizak indijskoj mornarici. „Ovaj projektil značajno povećava samopouzdanje mornarice i Indiju situira u klub nekolicine zemalja koje imaju ovu moć. Većina naših ratnih brodova moći će da ispali ovaj projektil.“

Bramos rakete privukle su pažnju šire javnosti nakon što su predstavljene kao najbrži kružeći raketni sistem. Ove projektile su u mogućnosti da lete oko 2,8 maha, a zajedničkim snagama razvili su ih Indija i Moskva. Ova varijanta ima doseg od 290 kilometara, a Indija radi na tome da napravi verziju koja bi imala doseg i do 800 kilometara.

Indija se 2016. godine pridružila Kontroli režima raketne tehnologije (MTCR) koji zabranjuje izvoz projketila koji imaju doseg veći od 300 kilometara. Analitičari tvrde da je Bramos imao domet veći od 290 kilometara koji je naknadno umanjen. Indija bi u tom slučaju mogla da prodaje varijante sa daljim dosegom Vijetnamu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Čileu i Južnoj Africi.

(Newsweek)

Prethodni tekstElektrična vozila će u narednim godinama postati cenovno pristupačna u Indiji
Sledeći tekstAmazon kuca na vrata Indije?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime