Indija ispalila najbržu raketu na svetu

Najbrži supersonični projektil na svetu, poznat pod kodnim imenom „BrahMos“, uspešno je ispaljen pre nekoliko dana u Indiji. Stručnjaci koji su razvili ovo oružje tvrde da će njihov projektil „promeniti odnos snaga na svetskoj vojnoj sceni, kao i sistem ratovanja kakav smo do sada poznavali“.

– Uspešno testiranje BrahMos supersoničnog projektila će umnogome ojačati sposobnosti ratovanja indijske avijacije – piše u saopštenju Ministarstva odbrane te zemlje.

Ministar odbrane Indije Nirmala Sitharaman čestitao je vojsci i inženjerima iz „BrahMos Aerospejs“ kompanije, nazvavši projektil „fascinantnim dostignućem“. Testiranja supersoničnih projektila uvek predstavljaju veliki rizik, pogotovo po brodove koji plove okolnim morima i okeanima. Neretko puta se dogodilo da u testiranju nešto zakaže, a stradaju upravo okolna plovila. Međutim, to u ovoj situaciji nije bio slučaj, piše „Hindustan tajms“.

Štaviše, test BrahMos projektila bio je toliko besprekoran, da je ova supersonična raketa spremna za momentalnu integraciju u indijsko vazduhoplovstvo, rekao je jedna zvaničnik vlade za indijski list.

On je dodao da će BrahMos projektil biti instaliran na 18 borbenih aviona indijske avijacije, te da će biti spreman za upotrebu već do kraja godine.

Supersonični projektil ovog tipa predstavlja najbržu raketu na svetu, koja je sposobna da dostigne brzinu od tri maha, odnosno triput više od brzine zvuka. Ima domet od 290 kilometara, a teška je 2,5 tone.

– Ovaj projektil će promeniti budućnost ratovanja – rekao je direktor „BrahMos Aerospejsa“ Sudih Mišra.

Ovim uspešnim testiranjem Indija je kompletirala „supersonični triling“, pošto je prethodno BrahMos projektil uspešno uveden u kopnene i mornaričke snage.

Prethodni tekstIndija među 10 svetskih tržišta sa najvećom apresijacijom cena stambenog prostora
Sledeći tekstGlobalni samit preduzetništva (GES): „Žene na prvom mestu, prosperitet za sve“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime