Indija i Japan na putu da zaključe vojni ugovor vredan 1,3 milijardi dolara?

Foto: YouTube/Himfact (Printscreen)

Japanski proizvođač Shinmaywa Industries i Indijska kompanija za odbranu Mahindra Defense ušle u partnerstvo kako bi indijskoj mornarici ponudile Shinmaywa US-2i, hidroavion za pretragu i spašavanje, najavili su predstavnici dve kompanije na ovogodišnjem sajmu Defexpo održanom u Čenaju.

Indijska i japanska kompanija su potpisale memorandum o razumevanju (MOU) tokom nedavno održanog bilateralnog sastanka.

– Potpisivanje MOU omogućava da obe kompanije udruženim snagama rade na MRO (održavanju, popravkama i remontu) kao i proizvodnji i sastavlajnju delova za US-2 hidroavion – navodi se u izveštaju od 11. aprila.

Indija i Japan su u protekle dve godine radile na pregovorima o kupovini US-2i  letelica. U decembru 2015. godine, indijski premijer Narendra Modi i njegov japanski kolega Šinzo Abe dogovorili su produbljenje vojne i odbrambene saradnje dve države. Kao deo tog dogovora, obe strane su razmotrile moguću prodaju letelica US-2i indijskoj mornarici, što bi još više učvrstilo saradnju Indije i Japana.

Japan je, navodno, 2016. godine ponudio popust na letelice, te snizio njihovu cenu sa 133 na 113 miliona. Ukupna vrednost ugovora dve vlade je oko 1.35 milijardi dolara.

Prethodni tekstČetiri indijska filma biće prikazana na Kanskom festivalu
Sledeći tekstInženjerski izvoz Indije najveći ikada – 76 milijardi dolara

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime