Četiri indijska filma biće prikazana na Kanskom festivalu

Foto: Hermann/pixabay.com

Približava se početak 71. Kanskog festivala, koji se ove godine održava od 8. do 19. maja. Na njemu će biti prikazana četiri indiska filma – Danušov “The Extraordinary Journey Of The Fakir”, film “Manto” sa Navazudinom Sidikijem u glavnoj ulozi, koji se takmiči u zvaničnoj konkurenciji festivala, zatim film “Sir” Tilotame Šome, koji se takmiči za nagradu kritike, kao i “Asthi” reditelja Dinakara Raoa, koji će biti prikazan u programu kratkog filma.

Indijski filmovi se na Kanskom festivalu prikazuju od samog njegovog početka 1946. godine. Sve je počelo sa filmom “Neecha Nagar” Četana Ananda, koji je osvojio Gran pri festivala. Ovo ostvarenje smatra se prvim indijskim filmom koji je ostvario uspeh na globalnom nivou. Film je opisivao ekspresionistički pogled na klasne razlike u indijskom društvu.

Kanski festival odlično je mesto za medijsko predstavljanje indijske kinematografije svetu, jer su ovi filmovi nastali uz ograničeni budžet i minimalo ulaganje u reklamu i marketing. Ovakvi festivali takođe i edukuju gledaoce sa zapada o različitim vrstama kinematografije koje stižu iz Indije.

Prethodni tekstKuća koja je i u Indiji i u Mjanmaru (video)
Sledeći tekstIndija i Japan na putu da zaključe vojni ugovor vredan 1,3 milijardi dolara?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime