Srpska prestonica kao balkanski Holivud

Kod nas snimaju Skandinavci, ekipe s Bliskog istoka, Kinezi, Indijci… i naravno Amerikanci.

Ako u nekom filmu čija se radnja dešava u Parizu, Moskvi, Berlinu ili Stokholmu ugledate svoju, beogradsku ulicu i svoju terasu – ne čudite se. Jer kao što i popularni glumci imaju „zamenike” koji umesto njih snimaju scene, tako i naš grad u mnogim ostvarenjima dublira svetske metropole. Filmske ekipe rado se vraćaju na Beli dvor, Kalemegdan, u centar grada, na Dorćol… koji u ostvarenjima svetskih produkcija „igraju” naselja nekih drugih prestonica.

Ali, dobija Beograd i glavne uloge. Baš nedavno kada je saobraćaj u centru grada bio potpuno blokiran, na Terazijama i Trgu Nikole Pašića snimane su uvodne scene treće sezone američke serije „Seal team”. Za rolu koju su mu producenti dodelili nije morao da se priprema – igrao je samog sebe. Po scenariju ovog ostvarenja, američki marinci rešavaju slučaj u Beogradu, a u tome im pomažu domaće specijalne jedinice.

Ekipa „Mornaričkih foka” nije jedina kojoj se dopao naš grad. Svaki čas pročitamo najavu da se saobraćaj izmešta i blokira deo grada zbog rada na scenama nekog filma, serije, reklame… Kod nas snimaju Skandinavci, ekipe sa Bliskog istoka, Kinezi, Indijci… i naravno Amerikanci. Beogradskim ulicama tako su šetali Džoni Dep, Džems Norton, Džesika Čestejn…

A više je razloga za to što strane produkcije često dolaze kod nas, objašnjava Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije, inače prvi kontakt strancima koji bi da snimaju u našoj zemlji.

– Produkcije žele nove lokacije, ali i da za manje novca dobiju visok kvalitet. A ovde filmske ekipe imaju sjajnu saradnju sa domaćim radnicima koji su veoma profesionalni pa to utiče da jedna ekipa dođe ovde da snima i više puta. Preporuka se širi, tako stižu i novi projekti. Uz to, izdvajaju nas i podsticajne mere koje za film i reklame daje Ministarstvo privrede – objašnjava Božanićeva.

Priprema za snimanje filma „Novembarski čovek” u Ulici Stevana Sremca

Stranci vole da kamerama opsednu Taru i Staru planinu, kao i druga mesta u našoj zemlji, ali nekako ih je najviše u Beogradu. Uglavnom, zbog logističkih razloga jer velike ekipe zahtevaju hotelsku infrastrukturu, dostupnost različitih majstora, veliki vozni park, timove koji brinu o rasveti, opremi, nekad i dresere životinja…

Ali zašto mi uopšte trpimo „torturu” u vidu blokada ulica, gužvi, preusmeravanja zbog nekih tamo stranaca? I još im dajemo pare da bi okupirali naš grad?

Pa, vajda je prilična. Božanićeva objašnjava da je za protekle tri godine 12,6 miliona uloženih evra privuklo 75,5 miliona evra direktno potrošenih na snimanja u Srbiji.

– Da nije podsticaja, ti filmovi se možda ne bi snimali kod nas, ali zahvaljujući takvim uslovima dolaze ovde. Osim što zapošljavaju filmske radnike, za ovakva snimanja angažuje se i veliki broj majstora za izradu scenografije, električara… Plaćaju se transport, osiguranje, ogromni vozni parkovi, ketering… Uz to, na listi troškova koje jedan film ostvari su i noćenja u gradskim hotelima – nabraja Božanićeva. Profitira i domaća „sedma umetnost”. U sektor se zbog stranaca investira više pa kada padne klapa na nekoj našoj seriji i filmu – imamo i bolje kamere i rasvetu, i više istreniranih i obučenih ljudi koji rade po svetskim standardima. A što se tiče promocije Beograda – osim što nas reklamiraju prelepi kadrovi u filmovima i serijama, mesto na kome je u dobrom provodu uslikan Džoni Dep automatski postaje i mesto broj jedan za milione svetskih tinejdžerki zaljubljenih u holivudskog superstara.

Pešaci u lavirintu filmadžija

Poslednjih meseci Beograđani i turisti u glavnom gradu sve češće mogu da čuju: „Molim vas, pređite na drugu stranu ulice, ovde neće moći da se prođe desetak minuta zbog snimanja scene.”

Hteli-ne hteli, neki kada shvate da ne mogu da uhvate prečicu, to učine uz gunđanje: „Oni će meni da zabrane da hodam svojim gradom kako hoću.” Drugi radoznalo zastanu da vide šta se to snima i pokušaju da uoče neku poznatu svetsku glumačku facu.

Da je srpska prestonica sve atraktivnija za svetske filmadžije, ne tvrde samo turistički i filmski poslenici u Srbiji. To je sve češći utisak i žitelja glavnog grada.

„Za manje od dve nedelje na putu do kuće ili posla naleteo sam na filmsku scenografiju. U julu sam jednog vikenda morao malo da kružim po centru zbog snimanja scene na Terazijama, koje su tog dana nekoliko sati bile zatvorene za saobraćaj. Samo nekoliko dana kasnije pet, šest minuta sam, kao i drugi prolaznici, morao da pričekam kod fontane na Trgu Nikole Pašića jer je u toku bilo snimanje scene na platou ispred Starog dvora”, priča sugrađanin Nikola Tomić.

Kako dodaje, posebno je bio iznenađen pre petnaestak dana kada je zamalo uleteo u filmski kadar.

„Svaki dan kod ETF-a čekam autobus do posla i uvek je manja ili veća gužva tamo. Ali, kada naiđu dva, tri autobusa, ona se raščisti. Ipak, prošle nedelje, zbunilo me je kada sam sa semafora prekoputa stajališta uočio da su upravo prošla dva autobusa, a na stanici je ipak i dalje bila ogromna gužva. Pomislio sam da većina putnika čeka neki drugi autobus i kao pravi sam promarširao uz stajalište. Tek kada sam stao, kako bih sačekao autobus do posla, ukapirao sam da sam upravo uleteo u snimanje scene za film. Srećom, svi iz ekipe su bili ljubazni i nas, redovne putnike, samo su zamolili da autobuse sačekamo nekoliko koraka dalje od stajališta”, uz osmeh se prisetio Nikola.

Najbolja lokacija za reklame

Beograd se nedavno našao i na listi nominovanih gradova za najbolju lokaciju za snimanje reklama. Prestižno priznanje u septembru dodeljuje Svetska asocijacija menadžera lokacija u Los Anđelesu. Reč je o spotu „Organska hrana za sve” nemačkog brenda „Peni”, koju je snimala beogradska produkcijska kuća „Emote”.

– Bio je to jedan od najzahtevnijih projekata prošle godine, pa smo zato podneli kandidaturu. Nominacija je značajna jer je to prvi put da neka holivudska profesionalna asocijacija nominuje projekat sniman u Srbiji. Sada je prilika da našu zemlju zapaze menadžeri lokacija koji rade na visokobudžetskim projektima – ističe Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

Kad filmska ekipa preusmeri automobile

Nijedna filmska ekipa ne može samo tako da „bane” u neku ulicu i da zaustavi kretanje automobila. Da bi se snimalo na ulici ili na putevima koji su u nadležnosti Sekretarijata za saobraćaj, organizatori moraju podneti zahtev za saglasnost za izmenu režima saobraćaja, i to najkasnije 15 dana pre seta. U zahtevu oni navode podatke o organizatoru, vreme i mesto održavanja, saobraćajni projekat izmene režima saobraćaja, ime osobe za kontakt i dokaz o uplati takse.

Ukoliko se izmena režima odnosi na trasu kojom saobraćaju linije gradskog prevoza, zahtev se podnosi i Sekretarijatu za javni prevoz.

– Ako su ispunjeni svi uslovi sa aspekta saobraćaja, Sekretarijat za saobraćaj izdaje saglasnost organizatoru koji, da bi dobio rešenje, po jedan primerak dostavlja MUP-u, odnosno Direkciji policije, Policijskoj upravi za grad Beograd i Upravi saobraćajne policije.

(Ana Vuković, „Politika“)

Prethodni tekstNeke stvari u Indiji nipošto ne smete raditi LEVOM rukom (video)
Sledeći tekstVirtuozna akcija spasavanja (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime