Buda Purnima – festival posvećen Budi

Vesak, poznat i kao Buda Purnima ili Dan Bude je najsvetiji deo budističkog kalendara. Tada svi budisti sveta slave rođendan Sidarte Gautame Bude. Odluka da se takav dan obeleži u kalendaru donesena je 1950. godine i od tada privlači hiljade ljudi. Vesak je postao popularan i među zapadnjacima, pogotovo poštovaocima budističkih rituala.

Ime dolazi iz sinhaleškog jezika i označava Vaisaku, drugi mesec hinduističkog kalendara. Vesak je praznik koji slave svi, a tim datumom obeležava se rođenje, prosvetljenje i smrt Bude (budisti ne smatraju smrt nečim konačnim: to je samo put u novi život). Na sam Vesak budisti se okupljaju pre zore u hramovima, noseći molitvene zastavice, i izgovaraju mantre koje slave Budu, Darmu (njegova učenja) i Sangu (njegovu disciplinu). Vernici nose cveće i sveće koji simbolizuju kratkotrajnu lepotu.

Kao i sam život, ovi darovi su prolazni i podložni propadanju. U to vreme meso se ne jede, pa svi ljubitelji mesa neće pronaći ništa za sebe. Turistima će se naročito svideti običaj koji je nastao pre dvadesetak godina, a koji uključuje male barke pune cveća i Budinih kipova. U gradovima i selima pušta se na stotine golubova što simbolizuje slobodu.

(Turistplus)

Prethodni tekstLjudskom greškom uništena skupa podmornica
Sledeći tekstPooštravanje zakona u Indiji za surogat-majčinstvo

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime