Indija postavila ultimatum firmi Cambridge Analytica zbog sumnjivog korišćenja podataka

Foto: methodshop/pixabay.com

Indija je dala rok do 31. marta londonskoj konsultantskoj kompaniji Kembridž Analitika da odgovori da je bila uključena u neovlašćeno prikupljanje podataka o građanim Indije, izjavio je ministar informacionih tehnologija.

Ministar je prošle nedelje govorio protiv bilo kakve vrste nasilja na društvenim mrežama, i osvrnuo se na izveštaje da je ova analitička firma neovlašćeno prikupljala podatke o milionima korisnika Fejsbuka tokom izbora u SAD.

Upozorenje kompaniji izdato u petak praćeno je izveštajima medija da su i indijske političke partije koristile ove podatke u izbornoj kampanji.

– Pravičnost u demokreatiji i izbornim procesima je stvar ponosa i bilo kakav pokušaj uplitanja u časnost izbora kroz sumnjiva i upitna sredstva je neprihvatljiv – stoji u izjavi ministra.

Ministar je na adresu Kembridž Analitike poslao šest pitanja, od toga da li su plasirali namenski prikupljene podatke do toga kako su podaci do kojih su došli korišćeni.

Ministar je takođe zapretio da će preduzeti određene zakonske postupke protiv kompanija i osoba koje neovlašćeno koriste takve podatke.

Prethodni tekstIndija je treći najveći proizvođač električne energije na svetu
Sledeći tekstAmbasadorka se sastala sa članovima Parlamentarne grupe prijateljstva sa Indijom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime