Dani indijske nauke u Srbiji

U okviru proslave 70 godina indijske nezavisnosti i 70-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Indije i Srbije, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Institutom za evropske studije organizovao je “Dane indijske nauke“ u Srbiji, prvu indijsku međunarodnu naučnu konferenciju koja je održana od 26. do 28. septembra 2017. u Beogradu i Matici srpskoj u Novom Sadu.

Konferencija je posvećena kulturnim i političkim odnosima Evropske unije i Indije u svetlu savremenih društvenih promena i istorijskog uticaja političke misli Mahatme Gandija.

Ambasadorka Indije održala je uvodnu reč na konferenciji. Upravni odbor manifestacije činila su tri istaknuta indijska naučnika, prof. dr Bharathi Harishankar, Univerzitet iz Madrasa, prof. dr Gyuanabati Kyriam, Nacionalni institut za tehnologiju iz Agartala, i prof. dr Rajnath Bhat sa Banaras Hindu univerziteta.

Prof. Bhat održao je predavanje „Gandi: njegova relevantnost u savremenom svetu“. Prof. Chinmoy Guha sa Univerziteta iz Kolkate održao je predavanje „Roland, Tagore i Gandi: Potraga za mirom u problematičnim vremenima“. Ujedno, prof. Guha predsedavao je panelom o ulozi kulture i etike u politici. Skupu su prisustvovali prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, uvaženi profesori, studenti i akademici.

Trodnevnoj konferenciji prisustvovali su naučnici iz Srbije, Indije, SAD, Irske, Češke i Crne Gore, kao i predstavnici lokalnih obrazovnih, naučnih i kulturnih institucija i istaknuti akademici.

Prethodni tekstIndijski dizajneri napravili klima uređaj koji radi bez električne energije
Sledeći tekstProslava ITEC dana

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime