Dani indijske nauke u Srbiji

Foto: Ambasada Indije

Dani indijske nauke u Srbiji predstavljaju naučni i kulturni događaj koji gradi most između srpske i indijske nauke i kulture. Podsticaj je bilo obeležavanje 70 godina srpsko-indijskih diplomatskih odnosa, 70 godina indijske nezavisnosti, 148. godišnjica rođenja Ganhija i godišnjica rođenja Pt. Deen Daial Upadhiaia.

Foto: Ambasada Indije

Događaj je održan od 26. do 28. septembra u Beogradu i Novom Sadu. Manifestacija je imala tri glavne celine – izložbu, naučnu konferenciju i javna predavanja.

Foto: Ambasada Indije

Autorski koncept i realizaciju kreirali su profesor Aleksandar Petrović, šef Seminara za društvene nauke Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Miša Đurković, direktor Instituta društvenih nauka, i profesor Dragan Stanić, predsednik Matice Srpske. Profesor Aleksandar Petrović bio je predsednik Upravnog odbora u kom su bili prof. dr Bharathi Harishankar s Univerziteta u Madrasu, Čenaj, prof. dr Giuanabati Kiriam s Nacionalnog instituta za tehnologiju, Agartala, prof. dr Rajnath Bat s Univerziteta Banaras Hindu, Varanasi, prof. dr Svetislav Kostić, Charles univerzitet u Pragu.

Foto: Ambasada Indije

U utorak 26. septembra u glavnoj sali Filološkog fakulteta postavljena je izložba Incredible India, Ioga i Gandhi.

Foto: Ambasada Indije

Ambasador Indije u Srbiji gđa Narinder Čohan i profesor Jelena Filipović, prodekan Filološkog fakulteta, otvorile su izložbu koja je privukla pažnju mnogih studenata, profesora i posetilaca. Tom prilikom ambasadorka je dala intervju nacionalnoj televiziji Srbije. Na izložbi su prikazani i dokumenti koji se odnose na proslavu stogodišnjice rođenja Pt. Deen Daial Upadhiaia, kao i prvi verski prevod Mahabharate sa sanskrta na srpski jezik koji su realizovali Filološki fakultet – studenti istorije kulture Indije. Nakon ceremonije otvaranja, profesor Rajnath Bhat održao je predavanje za studente i profesore posvećene sanskritu i hindi jeziku.

Sreda 27. septembar bila je rezervisana je za prvu srpsku indijsku naučnu konferenciju. Ambasadorka Narinder Čohanodržala je uvodnu reč i pozdravila sve učesnike. Tema konferencije bila je Odnos kulturnog i političkog nasleđa Evropske unije i Indije u svetlu savremenih društvenih promena i istorijskog uticaja političke misli Gandija. Okupila je 15 naučnika iz Srbije, Indije, Evrope i SAD. Konferencija je omogućila plodonosnu razmenu mišljenja i iskustava i rezultat je bio novi uvid u odnose između Indije, Evrope i Srbije, kao i novi nivo akademske koordinacije između naučnika. Celu konferenciju prenosio je Prvi program Radio Beograda.

U četvrtak ujutro 28. aprila prof. Chinmoi Guha sa Univerziteta Kolkata, na Institutu evropskih studija održao je predavanje Romen Rolan i Indija: Skica velikog sveta. Istoga dana popodne u Matici Srpskoj u Novom Sadu profesor Rajnat Bhat održao je komparativno predavanje na sanskrtu i srpskom jeziku. Nakon njega, profesor Udoian Banerjee, BHU Varanasi, održao je predavanje o Deendaial političkoj misli o integralnom humanizmu. Glavna sala Matice Srpske bila je puna i događaj je bio široko pokriven na televiziji Vojvodine.

Zahvaljujući Danima indijske nauke u Srbiji, omogućeno je dalje otvaranje Srbije i Indije i dat je podsticaj naučnim i kulturnim odnosima dveju zemalja. ZSledeća srpska naučna konferencija zakazana je za decembar ove godine na Univerzitetu Madras u Čenaju.

Prethodni tekstNakon 60 godina pronašla izgubljenog brata i otkrila da je postao milioner
Sledeći tekstDivali 2017: šećerne igračke i njihovo slatko mesto u tradicionalnoj proslavi Divalija

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime