Otkrivena pukotina u Zemljinom magnetnom štitu

Foto: Pixabay.com/LoganArt

Indijski stručnjaci su nedavno otkrili da je Zemljin magnetni štit napukao usled super-snažne geomagnetske oluje koja je uspela da rekonfiguriše magnetni štit naše planete.

Magnetosfera naše planete se proteže u radijusu od milion kilometara, i deluje kao “prva linija odbrane“ u odbrani od kontiualnog toka solarnih i galaktičkih kosmičkih zraka.

Magnetosfera je velika oblast koja obuhvata našu planetu. Samo njeno prisustvo štiti planetu od naelektrisanih čestica solarnog vetra i odbija ih od Zemlje.

Ovaj ogroman zaštitini prirodni sloj oko naše planete se proteže hiljadama kilometara u svemir i njegov magnetizam je toliko važan i uticajan da utiče na tehnologiju, oblike života na planeti, kao i na vremenske uslove.

Prema mišljenju stručnjaka iz Tata instituta za fundamentalna istraživanja u Indiji, nakon izvođenja simulacije na osnovu podataka prikupljenih Grapes-3 satelita od tog dana, magnetosfera Zemlje je napukla, što, na kraju krajeva znači da i nije tako sigurna kao što smo mislili da jeste.

Naučnici su zaključili da je geomagnetska oluja bila toliko velika da je zapravo uspela da rekonfiguriše naš magnetni štit.

Prethodni tekstSaradnja Indije i Brazila u oblasti poljoprivrede i stočarstva
Sledeći tekstIndijska hrana i piće na Međunarodnom sajmu etno hrane i pića

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime