Indija na 23. mestu liste indeksa sajber bezbednosti

Foto: Pixabay.com/VISHNU_KV

Indija je rangirana na visokom 23. mestu od ukupno 165 zemalja kada je globalni indeks
sajber bezbednosti u pitanju. Izveštaj agencije za telekomunikacije UN-a koji se odnosi na indeks sajber bezbednosti (GCI) navodi da manje od polovine zemalja širom sveta imaju strategiju sajber-bezbednosti, ili su u procesu izrade jedne ovakve strategije. Agencija apeluje da iz ovih razloga se više pažnje posveti izradi nacionalnih strategija borbe protiv sajber-kriminala.

Indija je rangirana 23. prema ovom indeksu sa ocenom 0,683 i nalazi se u kategoriji „odgovornih “ 77 zemalja koje su razvile kompleksne mehanizme sajber-bezbednosti i posvećene su sprovođenju raznih programa i inicijativa iz ove oblasti. Prema ovom indeksu
Singapur je najbolje ocenjen sa 0,925.

U izveštaju se navodi da 38% zemalja ima objavljenu strategiju sajber-bezbednosti i da je 12% zemalja u procesu razvoja ovakve strategije. Agencija takođe navodi da je potrebno uložiti dodatne napore u ovoj kritičnoj oblasti, posebno pošto mnoge Vlade su definisale digitalnu bezbednost kao prioritet.

10 zemalja koju su najviše postigle u ovoj oblasti su: Singapur, SAD, Malezija, Oman, Estonija, Mauricijus, Australija, Gruzija, Francuska i Kanada, dok je Rusija rangirana 11. Inače indeks uzima u obzir jačanje pet stubova globalnog programa (ITU) za sajber bezbednost: pravnu oblast, tehničke kapacitete, organizacione mogućnosti, unapređenje kadrova i međunarodnu saradnju.

Pretnja koja postoji je zabrinjavajuća, jer podaci govore da čak jedan procenat svih poslatih elektronskih poruka u suštini je pokušaj zlonamernog napada, što je najveća stopa u poslednjih nekoliko godina.

Prethodni tekstKinezi odabrali Indiju za promociju novog smartfona
Sledeći tekstIndijski dizajneri napravili klima uređaj koji radi bez električne energije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime