Sedam gradova u Južnoj Indiji s najboljom hranom

Foto: WikimediaImages/pixabay.com

Da li biste putovali zbog hrane? Ovo je 2016, doba Instagrama, Snepčeta i „porno hrane“, tako da bi odgovor mogao biti „Da!“ Ranije su hrana ili kulinarska iskustva retko bili jedini motivi putovanja do nekog odredišta. To se, međutim, promenilo: veći gradovi u Južnoj Indiji kao što su Čenaj i Bangalor – doživeli su eksploziju kulinarstva spajajući u svojim restoranima tradicionalne lokalne kulinarske specijalitete sa modernim međunarodnim trendovima. U tome su ih podstakle velike zajednice emigranata i meštani koji su tragali za Instagram senzacijama. Čenaj i Bangalor ipak su gradovi koji se već nalaze na spisku odredišta službenih i turističkih putovanja. Naša lista obuhvata gradove koji takođe zaslužuju da budu na listi putovanja radi jedinstvenih kulinarskih iskustava.

1. Čenaj

Od aleja Milapora, gde možete naći neopisivo sočne napitke i okrepljujuću filter-kafu, popodnevnu užinu (aka Tiffin), ali i legendarne nacionalne restorane u starom delu grada – Čenaj je grad koji vam nudi originalni kulinarski spoj starog i novog. Od uličnih tezgi duž plaža, gde možete naći svež ulov dana i sundal (posebna vrsta sočiva) do dugačke liste tradicionalnih restorana sa menijima kojima dominiraju jela od mesa i birjani. Tu su i otmeni večernji restorani, kao i niz kultnih japanskih i korejskih restorana. U Čenaju imate izvanrednu kombinaciju.

2. Bangalor

Bangalor je pun inovativnih start-up restorana. To su barovi s odličnim koktelima i odličnom hranom. Ovde se nalazi i veliki broj pivara i klubova u kojima se uz pivo služi i hrana. Ali to nije sve: na raspolaganju su vam i vojni gradski hoteli, poznati po svojim odličnim kuhinjama, kao i tradicionalni vegetarijanski restorani i kafeterije.

Foto: webandi/pixabay.com
Foto: webandi/pixabay.com

3. Pondišeri

Pondišeri je odlična lokacija ako idete iz Čenaja, a grad je poznat po svojim kulinarskim specijalitetima. Restorani u Pondišeriju inspirisani su francuskom tradicionalnom kuhinjom, pa stoga i privlače veliki broj francuskih turista. Otuda u gradu i veliki broj bistroa i kafea koji vas mogu trenutno „transportovati“ u Francusku.

4. Kozhikode

Vasko da Gama prvi korak u Indiji napravio je upravo ovde. I vi se možete predati uživanju u hrani na ulicama ovog fascinantnog grada. Većina puteva odvešće vas u Paragon, gde se po restoranima najviše služi birjani. Pa ipak, Kozhikode nudi mnogo više od birjanija; mnogi restorani služe i parotu, a tu je pathiri, neka vrsta pirinčane kaše koja odlično ide sa ribljim karijem. Na raspolaganju su vam i tradicionalni indijski restorani sa valjušcima od banana i ovčijim kotletima. Sve to možete zaliti crnim čajem ili osvežavajućim nanari šerbetom.

5. Hajderabad

U ovom gradu još uvek se služe stare i slavne indijske kulinarske majstorije. Drevni nacionalni restoran i birjani obično je prva stanica za većinu Nemaca, ali to nije kraj. Hajderabad je čuven po svojim slatkišima koji se tope na ustima, a mogu se zaliti divnim popodnevnim čajem.

6. Madurai

Ako želite da osetite pravi ukus Tamil Nadu, morate da posetite Madurai. Madurai pre svega nudi svoja jela od ovčetine (i iznutrica) u tradicionalnim restoranima, ali i specijalitete od drugih vrsta mesa, ručno pravljenu masalu i troslojni kari.

Foto: cegoh/pixabay.com
Foto: cegoh/pixabay.com

7. Udupi

Udupi je možda najpoznatiji po svojoj sveprisutnoj masali (specijalnoj indijskoj mešavini začina), ali to je samo vrh ledenog brega. Besplatni obroci u Hramu Šri Krišna bogat su izlog vegetarijanskih kulinarskih delikatesa ovog grada. U Udupiju možete probati i originalne grickalice i zemičke uz izvanrednu filter kafu. Nasuprot popularnom mišljenju, Udupi nije samo centar vegetarijanske ishrane. Ovde možete pojesti i hrskav pileći kari i ostala indijska jela od mesa.

Prethodni tekst„Adani“ gradi solarne elektrane u Australiji
Sledeći tekstNaina Lal Kidvai – najmoćnija žena Azije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime