7 moćnih namirnica protiv klica i bakterija

Foto: SuKd/Pixabay.com

Našem telu teško je da se stalno bori protiv bakterija, klica i virusa koje unosimo kroz vazduh koji udišemo ili hranu koju jedemo.

Bilo da je u pitanju grip, užasna infekcija kože ili uznemiren stomak, loše bakterije mogu ugroziti naše zdravlje i samim tim naš unutrašnji odbrambeni sistem treba da bude uvek aktivan i sposoban da ih se otarasi.

Naš imuni sistem veoma je moćan, ali mu je potrebno malo pomoći koju možemo obezbediti u vidu ovih namirnica koje se prirodno bore protiv bakterija.

1. Med

Med je jedan od prvih prirodnih antibakterijskih lekova. Sadrži žive enzime koji oslobađaju vodonik-peroksid, koji ubija bacile i štetne elemente koji ulaze u naše telo. Započnite dan kašičicom meda i toplom vodom.

2. Beli luk

Beli luk je moćan antibakterijski lek koji može da se bori protiv infekcija, gljivica i kandide. Možda mu je ukus odvratan, ali to je tradicionalni lek za održavanje zdravlja i zaštitu od bolesti. Odličan je sirov beli luk na prazan stomak. Beli luk sadrži prirodna zaštitna jedinjenja – alicin i druga, koja se oslobađaju pri žvakanju.

3. Kurkuma

Ovaj super začin poznat je po svojim lekovitim svojstvima. Kurkuma je oduvek bila poznata kao moćan antiseptik koji se koristi za zarastanje rana i posekotina, ali je i antibakterijski lek koji čuva unutrašnje sisteme organizma. Pijte čašu kurkuma mleka (Haldi doodh) svakog dana – to je jedan od najboljih načina da ojačate svoj imunitet.

4. Kokosovo ulje

Antibakterijska svojstva kokosovog ulja potiču iz masnih kiselina ili triglicerida (MCTS). Najsnažnije su laurinska kiselina i kaprilna kiselina. Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje može da pobedi nekoliko vrsta bakterija, gljivica, kao i viruse. To je odličan lek protiv infekcija kože.

5. Limun

Antibakterijsko i antigljivično dejstvo limuna omogućujju mu da se bori protiv bakterija koje uzrokuju akne. Pun je vitamina C, koji takođe deluje kao antioksidant i bori se protiv bolesti koje izazivaju slobodni radikali. Morate popiti čašu Nimbu Paani napravljenog sa sokom od dva limuna da biste uneli svoju dnevnu dozu vitamina C.

6. Ananas

Možda ne znate sve o zdravstvenim prednostima ovog slatkog i sočnog tropskog voća, ali deluje kao neverovatni antibakterijski lek i posebno pomaže u borbi protiv infekcija u ustima i grlu. Svež sok od ananasa smanjuju upalu nosa i sinusa.

7. Đumbir

Đumbir je delotvoran domaći lek za infekcije u grlu. Sisanje komada sirovog đumbira leči kašalj i ubija bakterije koje su izazvale infekciju. Đumbir sadrži grupu hemijskih jedinjenja pod nazivom seskviterpeni koji su poznati po tome što ubijaju rinoviruse, agense koji izazivaju nazeb.

Prethodni tekstUvoz zlata u Indiji porastao više od dva puta
Sledeći tekstMinistar Ðorđević sa ambasadorkom Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime