Indija – domovina muskatnog drveta

Фото: LedaC/Pixabay.com

Muskatni oraščić je poreklom iz zapadne Indije, domovine muskatnog drveta. Od ovog drveta istovremeno se isporučuju dva začina – muskatni cvetovi i muskatni oraščić.

To je u stvari zrno jedne vrste breskve. Za začinjavanje kolača i poslastica za razne prilike i praznike koristi se mleveni oraščić sa pravilno doziranim cvetićima.

Muskatni cvetići često se mogu naći i u raznim likerima. Ukus muskatnog oraščića je topao, može biti blag, ali i jak. Muskatni cvetići imaju blažu i rafiniraniju aromu.

Muskatni orah i nije baš toliko nov kod nas; ipak, ne znaju svi za šta se koristi.

To je plod tropskog drveta, a na naše tržište stiže u obliku praha ili okruglastog tvrdog ploda koji se struže.

U našim krajevima, muskatni orah najčešće se upotrebljava za slatka jela, razne kolače, slavsko žito, kremove i pudinge.

Međutim, ako se koristi u malim količinama, dobar je i kao dodatak sosovima od sira, luka, kao i za čuveni bešamel sos, kao i za dinstano povrće, spanać i kuvano vino.

Muskat: ukus mu je blago gorak i ljut. Koristi se pri spremanju supa, svetlih soseva, jela sa povrćem kao što su spanać, prokelj i karfiol. Muskat daje lepu aromu i krompiru, testenini, ribi i pudingu.

Pored toga, muskatni orah ima umirujuće dejstvo, pomaže prilikom dijareje i mučnine i olakšava varenje – pa je jako zgodno koristiti ga kad spremate veće količine hrane za neko slavlje.

Prethodni tekstNovootkriveni skeleti otvaraju tajne o Dolini Inda
Sledeći tekstNajbogatiji Indijac omogućio besplatni internet milijardama ljudi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime