Novootkriveni skeleti otvaraju tajne o Dolini Inda

Foto: Outliner/Pixabay.com

Četiri ljudska skeleta, pronađena na severu Indije, i predmeti koju se nalazili u njihovoj blizini – pomažu naučnicima da bolje upoznaju svet drevne civilizacije Doline Inda.

Arheološki timovi iz Indije i Južne Koreje vršili su iskopavanja od 2012. godine na području indijske savezne države Harajana, gde se veruje da je živela drevna civilizacija Doline Inda.

Skeleti dvojice muškaraca, jedne žene i deteta, otkriveni su na seoskom groblju zajedno s predmetima koji ukazuju na to da su stanovnici ovog naselja verovali u reinkarnaciju, navodi jedan od direktora projekta Nileš Džadav.

„Otkrili smo predmete poput grnčarije sa zrnevljem hrane i narukvica od školjki u blizini skeleta, što nam omogućava da zaključimo da su stanovnici verovali u reinkarnaciju“, rekao je Džadav. Malavika Čatirje, jedna od istraživačica, rekla je da su takođe otkrili igračke – uglavnom figurice životinja i mitskih bića.

„Figurica psa s uzicom ukazuje na aspekt pripitomljavanja. Potom smo otkrili dve figurice jednoroga“, navela je Čatirjeova.

Civilizacija Doline Inda ili Harapanska civilizacija najstarija je  poznata urbana kultura na potkontinentu i datira od pre 5.000 godina. Radovi na lokalitetu prostiru se na 20 hektara u okrugu Hisar u Harajani, severozapadno od Nju Delhija.

(National Geographic)

Prethodni tekstZanimljivosti o Indiji koje sigurno niste znali
Sledeći tekstIndija – domovina muskatnog drveta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime