Indijska ljuta čorbica

Kada jedite ljuto, osećate bol, a zatim i sreću. Objašnjenje leži u tome da onog trenutka kada zagrizete ljutu papričicu, jezik zapeče i daje signal mozgu da proizvede endorfin – hormon sreće, koji utiče i na bolje podnošenje bola. Tako da, ako hoćete instant sreću u lošem danu, častite se ljutim.

Kažu da je indijska kuhinja ljuta. I ne greše. Ali ipak, za one koji ne vole mnogo ljuto, evo lakog recepta koji daje potpun ugođaj indijske kuhinje, ali bez preterane ljutine. Svilenkasta čorba u kojoj se prepliću slast i blaga ljutina.

Priprema:

U lonac usuti brašno od leblebija, brašno, 1/2 litra vode, so i dobro promešati da se razbiju grudvice. Ostaviti na stranu da odstoji nekoliko minuta.

U tiganju rastopiti puter i ubaciti kim, grčko seme, karanfilić, cimet i čili.

(umesto čilija može poslužiti domaća, tucana ljuta paprika, ali čili daje posebnu aromu tako da ukus neće biti isti)

Kuvati uz stalno mešanje dok se malo ne zgusne.

Dodati šećer, listove nane i pustiti da proključa. Sve vreme mešati.

Ako je potrebno, dodati tople vode do željene gustine.

Kad je brašno skuvano, skloniti sa vatre i dodati pavlaku za kuvanje. Inače, u Indiji umesto pavlake za kuvanje dodaju jogurt, ali njihov jogurt jako je drugačiji od našeg pa ne treba eksperimentisati bez potrebe.

Servirati dok je vruće, u činiji sa strane poslužiti uz pirinač.

(stil.kurir.rs)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime