Poslovanje sa Indijcima: Ispunite obećanja i izbegavajte reč „ne“

Više od 70 kompanija iz Indije posluje u Srbiji, a kako kažu zvaničnici, unapređenje trgovinske razmene i investicione saradnje jedni su od prioriteta u odnosima dveju zemalja. Da bi se ovo postiglo, neophodno je ispuniti ekonomske preduslove, ali veliku ulogu ima i poznavanje kulture jednog naroda, a posebno poslovnog bontona.

Ukoliko potražite savete kako poslovati sa Indijom, pronaći ćete informacije da su Indijci preuzeli veliki broj poslovnih običaja i navika od zapadnog dela sveta. Ipak, savetuje se da bi trebalo da se unajmi lokalni pravni zastupnik i da se nauči dosta o indijskoj kulturi. Kada je reč o jeziku, engleski je široko rasprostranjen.

Napominje se da bi sastanke trebalo ugovoriti nekoliko meseci ranije, a potvrditi termin neposredno pred odlazak u Indiju.

Formalno oblačenje je preduslov za uspešan sastanak, a pokloni su znak prijateljstva i neizostavan su deo poslovnih pregovora. Najbolji su oni koji predstavljaju samu zemlju i kulturu zemlje iz koje dolazite.

Indijci žele da znaju sve o svom poslovnom partneru tokom prvog sastanka, pa se ne bi trebalo iznenaditi mnogobrojnim pitanjima. Kako piše sajt Impeccable, Indijci veruju da ponašanje otkriva karakter osobe s kojom komuniciraju. Titule su izuzetno važne, te uvek u komunikaciji koristite profesionalne titule partnera.

Uobičajeni su radni ručak i doručak. Međutim, večere s poslovnim partnerima van radnog vremena vrlo su retke, pa bi ih trebalo prihvatiti kao veliku čast.

Indijci najviše cene ljude od reči, te je neophodno da ispunite svako obećanje koje ste dali tokom razgovora.

U komunikaciji izbegavajte reč „ne“, jer se to u Indiji smatra grubim odbijanjem, pa je bolje da je zamenite izrazom „Pokušaću“, koji ukazuje na pristojno odbijanje.

(ekapija.com, B92)

Prethodni tekstHuawei dobio zeleno svetlo za radove na 5G mreži u Indiji
Sledeći tekstIndijska ljuta čorbica

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime