Ovi indijski slatkiši vole se kao Tadž Mahal

Foto: Rsrikanth05/commons.wikimedia.org

Ako postoji nešto što bi po slavi i popularnosti u Agri moglo da se približi Tadž Mahalu, onda su to bombone Agra Ka Petha.

Petha je slatkiš napunjen aditivima i aromama. Napravljen je od tikve (poznate kao zimska dinja ili bela bundeva).

Petha je jedan od najčistijih slatkiša na svetu jer sadrži samo povrće, vodu i šećer. Ova meka i prozirna poslastica sada je dostupna u nekoliko varijanti i ukusa: Angoori Petha, Kesari Petha, a postoje i vrste pomešane sa orasima.

Smatra se da je Petha nastala u kuhinjama Shah Jahan pre oko 360 godina. Dugo je ovaj slatkiš radovao i nepca kraljeva, a topeći se u ustima, postao je lokalni delikates koji svi vole.

Istoričar KT Acharia piše o Petha u svojoj knjizi: „Tikva od jasena, botanički Benicasa hispida, odavno je poznata u Indiji. Ona se kuva u vrućem rastvoru šećera, dajući vlaknastu strukturu kao Petha.“

On dodaje, „Bundeve se uglavnom koriste kao povrće u Indiji, a kandirane daju Petha.“

Evo recepta kuvara Niru Gupta koji vam može pomoći da uživate u ovom slatkišu.

Sastojci za Petha:

• 1 kg bele bundeve
• 2 kašike kreča
• 3/4 kg (3 šolje) šećera
• 3 šolje vode
• 2 kašike mleka pomešane sa 2 kašike vode
• 1 kašika soka od limuna
• 3-4 zelena kardamoma – oljuštena i izdrobljena
• 1 kašičica Gulab Jal

Kako napraviti Petha:

1. Oljuštite bundevu, izvadite semenke i izvadite mekani, vlaknasti deo.
2. Isecite na velike deblje kolutove.
3. Izbodite je dobro viljuškom svuda.
4. Rastvorite 1 kašičicu hemijskog kreča u dovoljno vode tako da pokrije komade bundeve.
5. Potopite ih u tu vodu i operite dobro. Isecite na kockice.
6. Napravite rastvor od krečnog mleka sa preostalim hemijskim krečom.
7. Potopite komade bundeve još jednom u sveže napravljenu krečnu vodu i ostavite 2 sata.
8. Komade oprati, potisnuti vodu i ponovo isprati, tako da nema ni traga od kreča.
9. Kuvati komade bundeve u dovoljno vode sve dok masa ne postane meka i transparentna.
10. U međuvremenu, staviti 3 šolje vode i šećer u posudu i kuvati na tihoj vatri, uz mešanje, dok se šećer ne rastvori. Dovesti rastvor do ključanja.
11. Dodati sok od limuna i kardamom i kuvati dok ne postane homogeno.
12. Penu koja se stvorii možete sakupiti.
13. Držite sirup na toplom.
14. Dodajte komade kašikom u sirup.
15. Kuvajte nekoliko minuta, sklonite sa ringle, dodajte ružinu vodu i dobro promešajte.
16. Ohladite i služite.

Mirisne i divne, kladimo se da se ne možete zaustaviti na jednoj!

Prethodni tekstKoje se namirnice mogu jesti zajedno, a koje ne?
Sledeći tekstŠest najboljih restorana u Mumbaju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime