Koje se namirnice mogu jesti zajedno, a koje ne?

Foto: FotoshopTofs/pixabay.com

Tajna zdrave ishrane leži u kombinaciji, uparivanju namirnica koje olakšavaju apsorpciju svih hranljivih materija.

Prema ajurvedi, ako pogrešno uparite hranu, to može da dovede do poremećaja ravnoteže u vašem telu i do probavnih smetnji. Pogrešne kombinacije hrane možda su  najčešći krivci za sve stomačne probleme.

Da biste mogli da napravite pravi izbor, treba da znate koja  hrana dobro ide s kojom, a koja ne.

Šta npr. nije u redu sa Palak-paneer? Anuradha Madhusudhanan, koji vodi organsku prodavnicu u Nju Delhiju, objašnjava: „Kada se neki minerali vežu zajedno, sprečavaju apsorpciju u organizmu. Studije pokazuju da kalcijum smanjuje apsorpciju gvožđa za 50-60%.“ Nemojte jesti zajedno mleko i ribu – nije samo priča starih baka. Ova kombinacija stvara toksine u organizmu i uništava vaš imunitet.

Gvožđe i kalcijum zaista su esencijalni i neophodni vašem telu, ali nije pametno uzimati ih zajedno.

Postoje dokazi da kalcijum može inhibirati apsorpciju gvožđa. Na primer, studija koju je sproveo profesor Hallberg i njegov tim sa Univerziteta u Geteborga u Švedskoj – pokazala je da davanje 165 mg kalcijuma u ​​obliku mleka, sira ili kao dodatak kalcijum-hlorid – smanjuje apsorpciju gvožđa 50 do 60 procenata.

Prethodni tekstPrijanka Čopra produciraće seriju o legendarnoj bolivudskoj glumici
Sledeći tekstOvi indijski slatkiši vole se kao Tadž Mahal

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime