Parata hleb – topi se u ustima

Foto: Wikipedia/Sankarshan Mukhopadhyay

U indijskoj kuhinji postoje najrazličitije vrste hleba, podjednako bogata paleta kao i kulture širom ove zemlje. Hleb u indijskoj kuhinji se pre svega razlikuje po vrsti pšenice koja se koristi, potom po tipu punjenja i treća podela je način pripreme.

Na severu Indije karakteritičan je tanki hleb koji se u osnovi pravi od mlevenog brašna i vode. Neki od njih se prave sa povrćem i slojem butera ili gheeja (indijski puter), takav je Parata hleb.

Dok na jugu ove prekrasne zemlje, većina tankih hlebova su zapravo palačinke od crnog sočiva i pirinča. Najpoznatiji su Dosa, Appam, Uttapam.

Na zapadnoj obali hleb se pravi od celog zrna kao što je bajra, sorgum ili ragi, karakteristična vrsta pšenice za ovu regiju. U ovu grupu spadaju različite vrste Roti hleba.

Način pripreme hleba je raznovrsan u zavisnosti od regije. Uglavnom se koristi tava plotna od čelika, gvožđa ili aluminijuma. Na tavi se spremaju  Roti i Čapati hleb, a Puri i Bhatura se pohuju, prenosi City magazin.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime