Recept za kraj leta: Čatni, pikantni ‘kečap’ od šljiva

Foto: YouTube/Indian Kitchen Flavours (Printscreen)

Sezona je šljiva. Često se koriste za kompot, u desertima ili kao voćni dodatak pri pečenju mesa. Međutim, da li ste znali da se plavo aromatično voće takođe može u obliku umaka izvrsno kombinovati s mesom, povrćem ili sirom?

Ako volite da eksperimentišete s ukusima, donosimo odličan recept za aromatičan čatni od šljiva. Čatni su umaci koji korene vuku iz indijske kuhinje, a prave se od voća, povrća ili bilja s sirćetom, šećerom i začinima.

Ovaj čatni od šljiva uspeva bez puno truda i oduševljava mešavinom voćno-slatkog i istovremeno prijatno ljutkastog okusa. Najbolje je isprobati ga odmah i uživati u njemu uz povrće na žaru, pomfrit, meso ili sir!

Sastojci za 1 teglicu (oko 600 ml):

• 1 kg šljiva

• 150 ml balzamiko sirćeta

• 100 g smeđeg šećera

• 100 g crvenog luka

• 2 čena belog luka

• 1 komad đumbira (približno 2 cm)

• 2 čili papričice

• 100 ml crnog vina

• ½ kašičice soli

• ½ kašičice mlevenog korijandera (po izboru)

• 2 kašičice semenki gorušice

• 2 kašičice bibera u zrnu

• 2 štapića cimeta

• 1 kašika ulja (npr. od uljene repice)

Priprema:

1. Operite šljive, osušite, uklonite koštice pa ih naseckajte na kocke.

2. Nasitno naseckaj luk, đumbir, čili i beli luk. Stavite štapiće cimeta, gorušicu i zrna bibera u vrećicu od tkanine.

3. Zagrejte ulje u loncu. U njemu kratko propržite luk, beli luk, đumbir i čili, a zatim umešajte smeđi šećer i dodajte šljive, balzamiko sirće i vrećicu začina.

4. Posolite smesu, po želji dodaj mleveni korijander i sve kratko propržite. Zatim dodajte crno vino i vrećicu sa začinima pa pržite kečap na niskoj temperaturi (oko 40 minuta) dok smesa ne postane gusta.

5. Na kraju izvadite vrećicu začina, napravite pire od smese i napunite dok je još vruće u sterilizovanu teglicu ili flašu. Zatim ostavite da se ohladi i čuvajte na hladnom mestu.

Prethodni tekstRazigrani policajac iz Mumbaja plesom osvojio svet (video)
Sledeći tekstIndijska ekonomija beleži rekordan porast tokom pandemije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime