Sezona je šljiva. Često se koriste za kompot, u desertima ili kao voćni dodatak pri pečenju mesa. Međutim, da li ste znali da se plavo aromatično voće takođe može u obliku umaka izvrsno kombinovati s mesom, povrćem ili sirom?
Ako volite da eksperimentišete s ukusima, donosimo odličan recept za aromatičan čatni od šljiva. Čatni su umaci koji korene vuku iz indijske kuhinje, a prave se od voća, povrća ili bilja s sirćetom, šećerom i začinima.
Ovaj čatni od šljiva uspeva bez puno truda i oduševljava mešavinom voćno-slatkog i istovremeno prijatno ljutkastog okusa. Najbolje je isprobati ga odmah i uživati u njemu uz povrće na žaru, pomfrit, meso ili sir!
Sastojci za 1 teglicu (oko 600 ml):
• 1 kg šljiva
• 150 ml balzamiko sirćeta
• 100 g smeđeg šećera
• 100 g crvenog luka
• 2 čena belog luka
• 1 komad đumbira (približno 2 cm)
• 2 čili papričice
• 100 ml crnog vina
• ½ kašičice soli
• ½ kašičice mlevenog korijandera (po izboru)
• 2 kašičice semenki gorušice
• 2 kašičice bibera u zrnu
• 2 štapića cimeta
• 1 kašika ulja (npr. od uljene repice)
Priprema:
1. Operite šljive, osušite, uklonite koštice pa ih naseckajte na kocke.
2. Nasitno naseckaj luk, đumbir, čili i beli luk. Stavite štapiće cimeta, gorušicu i zrna bibera u vrećicu od tkanine.
3. Zagrejte ulje u loncu. U njemu kratko propržite luk, beli luk, đumbir i čili, a zatim umešajte smeđi šećer i dodajte šljive, balzamiko sirće i vrećicu začina.
4. Posolite smesu, po želji dodaj mleveni korijander i sve kratko propržite. Zatim dodajte crno vino i vrećicu sa začinima pa pržite kečap na niskoj temperaturi (oko 40 minuta) dok smesa ne postane gusta.
5. Na kraju izvadite vrećicu začina, napravite pire od smese i napunite dok je još vruće u sterilizovanu teglicu ili flašu. Zatim ostavite da se ohladi i čuvajte na hladnom mestu.