Savršena kombinacija: med i cimet kao čuvari zdravlja

Foto: explorerbob/pixabay.com

Med je već dugo poznat po svojim zdravim svojstvima, a cimet je jedan od najaromatičnijih i najukusijih začina koji se može naći u Indiji. Kombinacija ove dve namirnice ima i kulinarska i medicinska svojstva i vezuju se i za kinesku tradicionalnu medicinu i za Ajuverdu.

Prednosti meda

Med je sjajan i za kožu i za kosu. U drevna vremena, Egipćani su ga koristili kao lek za rane jer je pun minerala i enzima. Zbog nivao kiselina često se koristi kao antibakterijsko sredstvo i antioksidant koji uništava slobodne radikale (koji uništavaju ćelije) u organizmu. Takođe je zdrava i prirodna zamena za šećer, a ima i nizak hipoglikemijski nivo koji reguliše šećer u krvi.

Prednosti cimeta

Cimet je vrlo aromatičan i ukusan začin koji se koristi prvenstveno u kulinastvu. Ipak, poznat je i po odličnim medicinskim svojstvima. Cimet je pun antioksidanata koji organizam štite od slobodnih radikala. Pomaže telu da se izbori sa infekcijama i pomaže oštećenja tkiva. Odličan je za dijabetičare i usporava raspadanje ugljenih hidrata u sistemu za varenje. Takođe pomaže i kod bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Prethodni tekstIndija odlaže sankcije SAD-u
Sledeći tekstSakramento i Indijana iz NBA lige odigraće svoje mečeve u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime