Joga i meditacija aktiviraju gene koji poboljšavaju mentalno i fizičko zdravlje

Foto: Pixabay.com/raiPR

Nova istraživanja pokazuju da joga i meditacija mogu da „preokrenu“ nepoželjne molekularne reakcije u DNK koje su povezane sa lošim zdravljem i depresijom.

Studija u kojoj su naučnici analizirali nalaze iz 18 prethodno objavljenih studija kojima je tokom 11 godina obuhvaćeno 864 ispitanika, prenosi Frontiers in Immunology. Otkriven je obrazac promena koji se dešavaju u organizmu onih koji praktikuju jogu i meditaciju, a koje doprinose mentalnom i fizičkom zdravlju.

Naučnici objašnjavaju kako se kod osobe koja je izložena nekom stresnom događaju pokreće njen simpatički nervni sistem koji povećava proizvodnju molekula NF-kB koji reguliše ekspresiju gena. On ispoljava stres aktivirajući gene koji proizvode citokine i izazivaju upale na ćelijskom nivou koje dovode do depresije.

Otkrili su da ljudi koji redovno praktikuju jogu i meditiraju imaju manje znakova upale. Ističe se da okolina i način života mogu uticati na to koji geni su aktivni, a koji ne i koji mogu da imaju realne učinke na rizik bolesti, dugovečnost pa čak i koje osobine se prenose na buduće generacije.

Prethodni tekstRusija snabdeva Indiju sistemom protivvazduhoplovne odbrane
Sledeći tekstVasko da Gama pre tačno 520 godina isplovio na put u Indiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime