Joga pobeđuje depresiju

Foto: Pixabay.com/Unsplash

Istraživači Bostonskog Univerziteta Medicine potvrdili su da vežbanje joge može u moždanim ćelijama povisiti grupu primarnog neurotransmitera GABA (gamma-aminobutyric). Istraživanja, objavljena izdanju Journal of Alternative and Complementary Medicine, ukazuju da se joga može uvrstiti među primerene tretmane depresije i anksioznosti, poremećaje vezane uz nisku grupu GABA neurotransmitera.

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da mentalne bolesti čine čak 15% sveukupnih bolesti na svetu. Depresija i anksioznost doprinose tom teretu, a povezani su sa niskom grupom GABA. U sadašnjem toku lečenja ti poremećaji uspešno su tretirani farmaceutskim sredstvima namenjenih povećavanju GABA grupe.

Koristeći magnetsku spektroskopsku rezonancu, koju je osmislio dr. J. Erik Jensen profesor na delu psihologije pri Harvardu, istraživači su uporedili GABA grupu među 8 učesnika studije pre i posle jednog sata vežbe joge, sa 11 ljudi koji su jedan sat samo čitali. Istraživanja su pokazala 27% povećanje GABA grupe kod praktikanata joge nakon njihove vežbe, a nikakvu promenu u grupi nakon sata čitanja. Istraživači tvrde da se joga pokazala obećavajućom u poboljšanju simptoma vezanih uz depresiju, anksioznost i epilepsiju.

Naša istraživanja jasno pokazuju da se kod iskusnih vežbača joge grupa moždanog GABA transmitora povećava nakon jednog sata joge, izjavio je voditelj studije Kris Striter, profesor psihijatrije i neorologije.

Razvoj jeftine, univerzalno dostupne intervencije kao što je joga je učinkoviti način uklanjanja simptoma poremećaja vezanih uz nisku grupu GABA sa očiglednim značajem za opšte javno zdravlje» dodao je Peri Renšo, voditelj Centra za snimanje mozga u Bostonu.

Neka druga istraživanja ukazuju da je niska grupa GABA povezana i sa Alchajmerovom bolešću. Ukoliko je to tačno, joga može biti od koristi u lečenju Alchajmera, prenosi BBC.

Prethodni tekstIndijska svemirska agencija lansirala 8 satelita u dve orbite
Sledeći tekstIndija domaćin prve konferencije mladih naučnika pod okriljem BRIKS-a

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime