Indijska svemirska agencija lansirala 8 satelita u dve orbite

Foto: isro.gov.in

U svojoj najdužoj i najkompleksnijoj misiji, Indijska svemirska agencija (ISRO) lansirala je osam satelita iz jedne rakete u dve različite orbite. Premijer Indije Narenda Modi je na svom Tviter nalogu napisao: „Naši naučnici u svemiru nastavljaju da ispisuju istoriju.“

Evo 10 zanimljivih činjenica:

  1. Polarno satelitsko vozilo za lansiranje satelita (Polar Satellite Launch Vehicle – PSLV), noseći tri satelita iz Indije, tri iz Alžira, i po jedan iz Kanade i SAD, otisnulo se iz mesta Andra Pradeš u 9:12 ujutro 26. septembra. ISRO je potvrdio da je lansiranje bilo 100% uspešno.
  2. Većina zemalja lansira satelite u samo jednu orbitu.
  3. Ono što je izazov u ovoj misiji je da št PSLV nosi tovar u dve različite orbite. Sličan manevar je nedavno postignut od strane Vega rakete Evropske svemirske agencije.
  4. „Ovo je izazov dva-u-jedan koji stavlja Indiju u jedinstvenu grupu nacija koji imaju sposobnost da obrade dve različite orbite u jednoj misiji“ izjavio je Kiran Kumar, predsednik Indijske organizacije za kosmička istraživanja (ISRO), za indijski NDTV.
  5. Indijski SCATSAT, namenjen za otkrivanje i praćenje ciklona, kao i vremenskih prognoza, postavljen je u orbitu. Indija podatke koje dobija deli sa SAD, a takođe im je pomogla u praćenju uragana Sendi 2012. godine.
  6. Praham, satelit od 10 kilograma, razvijen od strane studenata Indijskog instituta za tehnologiju u Bombaju, proučavaće ukupan broj elektrona u prostoru. Drugi satelit PISAT, težak 5,25 kg, koga su stvorili studenti Univerziteta Bangalor, napraviće slike Zemlje.
  7. Misija će testirati sposobnost PSLV za višestruko sagorevanje, koje će se primeniti u poslednjem stadijumu i postaviće novu prekretnicu za ISRO. Ceo postupak je okončan u roku od 2 sata i 15 minuta – najduža misija ISRO.
  8. Stop-start mogućnost rakete dok leti brzinom od preko 2660 km/h daju PSLV prednost na tržištu komercijalnih lansiranja vrednom više milijardi. „To će otvoriti nove vidike kako bi se komercijalizovale mogućnosti za pokretanje satelita ka dvema orbitama, kao što je to uradio ISRO“, kaže dr Sivan, direktor svemirskog centra Vikram Sarabai.
  9. U poslednjem kvartalu ove godine, Indija se nada da će lansirati svoju najveću raketu, Geo-sinhronizovano satelitsko vozilo za lansiranje Mark III (Geo-Synchronous Satellite Launch Vehicle Mark III), sposobno da prenese do 4 tona težak komunikacioni satelit.
  10. Tri alžirska satelita su namenjena posmatranju Zemlje, daljinsko očitavanje i za demonstraciju tehnologije. Američki Pathfinder-1 je komercijalni mikro satelit visoke rezolucije, dok je kanadski NLS-19 nano satelit za demonstraciju tehnologije i koristi se za eksperimente uklanjanja svemirskih krhotina i za praćenje komercijalnih aviona.
Prethodni tekstPranajama – tehnika kontrole disanja
Sledeći tekstJoga pobeđuje depresiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime