Međunarodni dan joge na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 21. juna

Foto: Ambasada Indije

Na inicijativu Ambasade Indije u Srbiji, 21. juna 2017. god. Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu celodnevnim programom obeležiće Međunarodni dan joge. Program su pripremili zaposleni na Filozofskom fakultetu.

Najpre će svi koji su zainteresovani za jogu moći da vežbaju zajedno na zelenim površinama ispred Filozofskog fakulteta. Program vežbanja počinje u 10 časova i vodiće ga mr Melina Panaotović, asistent na Odseku za slavistiku Filozofskog fakulteta i sertifikovani instruktor hata i prenatal joge. Vežbe će se izvoditi na otvorenom, u kampusu Univerziteta, a u slučaju lošeg vremena, na trećem spratu u zgradi Fakulteta. Svi koji su zainteresovani za ovu aktivnost, treba da ponesu svoje podloge, joga prostirke ili peškire za plažu i udobnu odeću. Vežbanje će biti prilagođeno svim nivoima vežbača, u cilјu promovisanja joge kao fizičke prakse.

Na svečanom otvaranju programa kojim se obeležava Međunarodni dan joge, u 12 časova u kino-sali Filozofskog fakulteta prisutne će kratko pozdraviti prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr Zoran Paunović, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju i dr Maduri Godbole, lektor za hindi jezik na Filozofskom fakultetu. Odmah potom sledi predavanje  pod naslovom Joga i filozofija  koje će održati doc. dr Una Popović, sa Odseka za filozofiju Filozofskog fakulteta.

Nakon toga, u 13 časova, takođe u kino-sali, sledi razgovor o knjizi „Svetlost joge“ autora Belura Ajengara (Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar, Istok-Zapad, Novi Sad 2015). Prof. dr Maja Marković, sa Odseka za anglistiku, i mr Melina Panaotović, sa Odseka za slavistiku, govoriće o problematici prevoda terminologije i iskustvu praktikanta joge u ulozi prevodioca.

Zatim slede dva predavanja (u 14 i u 14.30). Mr Melina Panaotović govoriće o Principima vežbanja joge u službi naučno-istraživačkog rada: joga i tekst, a Marija Drezgić, bivši student anglistike Filozofskog fakulteta, održaće predavanje pod naslovom  Joga kao način života – putovanja, stilovi i vrste joge.

Za kraj, od 15.30 do 16, predviđena je projekcija kratkog filma Put joge – otkrivanje puta joge.

Ulaz na sve aktivnosti je besplatan, a svi zainteresovani su dobrodošli.

Podsetimo, Ujedinjene nacije su Rezolucijom usvojenom na 69. Zasedanju Generalne skupštine 2014. godine proglasile 21. juni za Međunarodni dan joge (IDY). U skladu sa ovom inicijativom, Vlada Indije je širom sveta na prikladan način obeležila Prvi Medjunarodni dan joge 21. juna 2015. godine. Vlada Srbije je bila među 177 nacija koje su podržale Rezoluciju Indije u UN da se 21. juni proglasi Međunarodnim danom joge.

Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Beogradu, obeležila je u Srbiji Međunarodni dan joge (IDY) u subotu 17. juna 2017. sa početkom u 8 časova na platou ispred spomenika Pobednik na Kalemegdanu, odnosno u prostorijama Skupštine Grada Beograda.

Više informacija: http://www.ff.uns.ac.rs/vesti/aktuelno/2017/DanJoge2017.pdf

Prethodni tekstPorodila se u avionu, bebi doživotno besplatno letenje
Sledeći tekstIndija prva prikazala reklamu novog hit smartfona

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime