Superijal joga – lebdeći položaji koji nas vraćaju u balans

Telo kao instrument, svilena marama kao rekvizit i Jelena Mirković kao superijal fitnes joga instruktor – „formula“ je koja vodi do preciznog rezultata – gipkosti tela, izvajanih mišića, fizičke snage, bolje koordinacije pokreta i uminulih bolova u leđima. Ali jedna od čari uzbudljive „lebdeće“ ili „antigravitacione“ joge je i povratak organizma u stanje harmonije. Uvođenje u ekstazu. Umirivanje nerava. Ubrzavanje cirkulacije, a usporavanje procesa starenja. Prkošenje zakonima gravitacije. Brisanje bora. Prednosti vežbanja na svilenoj marami, koje izgleda kao da letite i svaki put pomerate granice izdržljivosti i gipkosti, višestruke su.

– Superijal joga produbljuje istezanje tela, povećava snagu i razvija koordinaciju pokreta – kaže Jelena. – Ali vežbanje na svilenoj marami je blagotvorno i po celokupno unutrašnje stanje organizma. Obrnuti položaji (inverzija) su osnovni izraz superijal joge, pa „viseći“ u vazduhu na svilenom rekvizitu, naše telo izvlači maksimum u antigravitacionom stanju. Jedna od koristi koje imamo od praktikovanja „lebdenja“ je i poboljšavanje opšte cirkulacije. A, ako znamo da je cirkulacija neophodna za održavanje života, a da inverzije ubrzavaju krvotok, onda je logično da pojačavaju i dotok krvi u mozak donoseći više kiseonika i hranljivih materija.

Zbog toga se superijal joga opravdano prevodi kao stimulator rada moždanih funkcija, produktivnosti, koncentracije, pamćenja i bistrine uma. A sve vreme je, pritom, i u službi lepote. Sagovornica „Života plus“ naglašava da su obrnuti položaji moćno „oružje“ u procesu prirodnog podmlađivanja.

– Pored toga što joga poboljšava cirkulaciju, trenutno osvežava kožu i čini da izgledamo mlađe nego što stvarno jesmo, odlaže i proces opuštanja kože, poboljšavajući tonus mišića lica i tela. Inverzije nam pomažu da ostanemo vitalni što duže. Zbog toga, svesni blagodati koje nam pružaju, superijal časove uvek završavamo sa akcentom na lepotu, revitalizaciju i relaksaciju. Nakon što telo vežbanjem zadovolji fizički aspekt, svojim vežbačima na kraju časa volim da zadam osnovni obrnuti položaj u kojem će se, usled značajnog pada napetosti mišića, osloboditi stresa i bar na trenutak prestati da misle na obaveze. Dok se opuštaju, usmeravam im pažnju na njih same, znajući da im u tom trenutku obrnuti položaji vrše dekompresiju kičme, masiraju unutrašnje organe, zatežu telo i lice, brišu bore, pospešuju bujnost kose i njen rast – navodi Jelena.

Na samom kraju, da bi tretman lepote i opuštanja bio potpun, u superijalu se na nekoliko minuta pogase svetla. Vežbači ostaju sami sa sobom, dok se uz miris umirujuće lavande, ljuljuškaju u svilenoj marami.

Svaki superijal položaj se pravi da bismo se generalno osećali bolje. Ali čini se da posebno pomaže osetljivijim dušama.

– Osobe koje su razdražljive, kratkih živaca ili pate od nesanice, praktikovanjem ovakvih položaja mogu da osete olakšanje usled oslobađanja određenih neurotransmitera iz mozga, za koje stručnjaci kažu da ublažavaju simptome depresije, napetosti, PMS, naglih promena raspoloženja. Jer vežbanje na svili, sa praktikovanjem obrnutih položaja, stimuliše rad celokupnog fiziološkog sistema – objašnjava instruktor.

(Tatjana LOŠ, novosti.rs)

Prethodni tekstTara Gandi Batačardži: Sećanje na dedu
Sledeći tekstNajveći izbori na svetu – pravo glasa u Indiji ima 900 miliona birača 

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime