Najveći izbori na svetu – pravo glasa u Indiji ima 900 miliona birača 

Opšti izbori u Indiji, koji će biti održani u sedam etapa između 11. aprila i 19. maja, biće najveća demokratska provera u istoriji čovečanstva, jer pravo glasa ima 900 miliona birača, koji čine skoro 12 odsto svetske populacije.

Glasači će izabrati poslanike u indijskom parlamentu i time odlučiti da li će premijer Narendra Modi predvoditi zemlju još pet godina.

Indija je od prethodnih izbora 2014. godine „stekla“ 83 miliona novih birača, a od više od 900 miliona onih sa pravom glasa, 15 miliona je mladih od 18-19 godina.

Indijci će glasati na milion izbornih mesta, proces će trajati 39 dana, a rezultati će biti objavljeni 23. maja, prema Izbornoj komisiji Indije.

Ko god da pobedi na izborima i oformi vladu, imaće zadatak da upravlja sudbinom najveće svetske demokratije, ali i veoma moćne ekonomije i nuklearne sile, ocenjuje BBC.

Analitičari smatraju da će u periodu naredne vlasti indijska ekonomija najverovatnije prestići i Ujedinjeno Kraljevstvo i postati peta svetska sila.

Indija, koja trenutno ima više od 1,34 milijarde stanovnika, mogla bi u mnogoljudnosti, kako se predviđa, uskoro da „prešiša“ zemlju sa najviše stanovnika – Kinu, koja trenutno broji 1,39 milijardi ljudi.

Od početka ovog milenijuma, mnogi Indijci su „pobegli“ iz siromaštva, ali stopa nezaposlenosti je i dalje visoka, posebno među mladim ljudima, dok su milioni poljoprivrednika nezadovoljni zbog niskih cena poljoprivrednih kultura.

Ono što je od ogromne važnosti za međunarodnu bezbednost je i to na koji način će Indija, nuklearna sila, razvijati odnose sa spoljnim svetom, ali i održavati problematične odnose sa susednim Pakistanom.

Ko su glavni favoriti?

Građani druge najmnogoljudnije zemlje na svetu, dakle, biraće poslanike, a mesto premijera pripašće lideru partije ili koalicije koja osvoji najviše mesta u Parlamentu.

Trenutno, prema anketama, najviše izgleda da pobedi ima premijer Narendra Modi.

Njegov najveći rival je opozicioni lider Raul Gandi, naslednik moćne političke dinastije Gandi-Nehru. Mesto predsednika Kongresne partije preuzeo je u decembru 2017. godine od majke Sonje Gandi. Godinama je smatran neuticajnim i lošim političarem, ali ta slika se promenila u poslednje vreme.

Indijski parlament ima dva doma – Narodnu skupštinu (Donji dom), koja ima 543 mesta, a njene poslanike direktno bira narod, i Gornji dom, čije članove biraju poslanici, dok predsednik imenuje dodatnih 12 članova, zbog njihovog doprinosa umetnosti, sportu i biznisu.

Da bi neka partija ili koalicija oformila vladu mora da osvoji minimum 272 mesta u parlamentu.

Na poslednjim izborima 2014. godine, Modijeva Baratija Džanata (BJP), najveća stranka u vladajućoj Nacionalnoj demokratskoj alijansi (koaliciji koju čine partije od levog centra do desničarskih), osvojila je 282 mesta u parlamentu.

Gandijeva Kongresna partija osvojila je tada samo 44 mesta, što je bio znatni pad u odnosu na izbore 2009, kada je imala 206 poslanika.

Mediji ove izbore vide kao referendum o poverenju Modiju, polarizatorskoj figuri koju mnogi obožavaju, ali i optužuju za produbljivanje podela između većinskog hinduističkog stanovništva i 200-milionske muslimanske populacije u Indiji.

Do pre nekoliko meseci, Modi i njegov BJP viđeni su kao najveći, skoro apsolutni favoriti. Ali gubitak podrške na lokalnim izborima u decembru prošle godine u nekoliko najznačajnijih, centralnih indijskih saveznih država sa pretežno hinduističkim stanovništvom (Čatisgar, Madja Pradeš i Radžastan), koje su na izborima 2014. pomogle Modiju da pobedi, najavio je ipak neizvesnu i ozbiljniju trku, nego što se mislilo, na ovogodišnjem glasanju za parlament.

Analitičari su podeljeni po pitanju da li će Modi moći ponovo da osvoji prostu većinu.

Nedavna eskalacija sukoba sa Pakistanom, u spornoj himalajskoj oblasti Kašmir, vratila je BJP-u novu i „popularnu“ temu za izbornu kampanju – patriotizam.

I ovde, kao i u mnogim drugim državama sveta, veruje se da će fokusiranje na patriotizam u izbornoj kampanji, pomoći Modijevoj partiji da se uspešno izbori sa ozbiljnim problemima, oličenim u jačanju regionalnih stranaka i Kongresne partije u poslednje vreme.

No, i Kongresna partija u velikoj meri koristi u kampanji temu „nacionalne bezbednosti“, naročito posle februarskog napada u Kašmiru, u kojem je ubijeno 40 indijskih vojnika, nakon čega su eskalirali sukobi između Indije i Pakistana.

Kongresna partija tvrdi da je trenutna situacija u Kašmiru gora nego što je bila do 2014. kada su oni bili na vlasti, i da je sadašnja vlada zakazala u garantovanju državne bezbednosti.

No, prema podacima do kraja prošle godine, nivo ekstremističke aktivnosti u vreme obe vlade je skoro izjednačen. Ono što se, takođe, zamera Modijevoj vladi je i to što nije uspela da probudi proizvodni sektor, kao nosioca ekonomskog rasta i novih radnih mesta.

Modi je pre nego što je izabran za premijera obećao da će do 2025. povećati udeo proizvodnje u BDP-u na 25 odsto.

Međutim, prema tekućim podacima, udeo proizvodnog sektora ostao je na nešto malo više od 15 odsto, i stručnjaci sumnjaju da će do predviđenog datuma biti dostignut Modijev cilj.   No, uprkos tome, ekonomija u globalu nastavlja da raste.

Jedno od pitanja, kao veoma važno u kampanji, bila je i bezbednost žena u Indiji.

U programu opozicione Kongresne partije ističe se da je bezbednost žena ključno pitanje, i da država nije uspela da zaštiti svoje žene, dok BJP navodi da je vlada pooštrila zakone koji se tiču borbe protiv nasilja nad ženama.

Podaci pokazuju da je porasla stopa prijave silovanja nadležnim organima, naročito posle strašnog grupnog silovanja 2012. u autobusu u glavnom gradu Nju Delhiju, kada je ubijena 23-godišnja studentkinja, a njena drugarica teško povređena.

U Indiji su prvi izbori održani 1951, pošto je 1947. zemlja stekla nezavisnost od kolonijalne uprave Ujedinjenog Kraljevstva.

No, broj osuda u slučajevima koji stignu do suda poslednjih godina nije se bitno poboljšao, odnosno samo četvrtina je okončana osuđujućim presudama. To važi i za period od 2009-2014, tj. vladavine Kongresne partije, kao i od 2014. do danas, što znači da se sa novom vlašću situacija nije mnogo promenila, sem u nekim detaljima, kao što su veći broj žena policajaca i proširivanje definicije silovanja na seksualni akt koji uključuje bilo koji deo tela.

Takođe, prema indijskom zakonu silovanjem se ne smatra ako muž ima seksualni odnos sa svojom ženom protiv njene volje, osim ako je mlađa od 16 godina, zbog čega se ne može govoriti da postoji prava slika o tome da li se broj silovanja generalno smanjio, odnosno koliko stvarno iznosi.

Kao bitno pitanje u predizbornoj kampanji izdvojilo se i nezadovoljstva poljoprivrednika, kojima je Modi obećao da će udvostručiti njihove prihode do 2022, što je, po svemu sudeći, još jedna stvar koju neće ispuniti.

Takođe, važna stvar je i čistoća i uvođenje sanitarnih čvorova, oko čega su u predizbornoj kampanji polemisale rivalske strane.

Nedostatak sanitarnih čvorova dugo je u Indiji bio problem, međutim, Modi tvrdi da zahvaljujući kampanji „Očistimo Indiju“, sada 90 odsto Indijaca ima pristup toaletima, što je znatno povećanje u odnosu na 40 odsto, koliko ih je bilo 2014, kada je indijski premijer preuzeo funkciju.

Istina je da je BJP napravio mnogo toaleta, ali je isto tako činjenica da mnogi ne funkcionišu kako treba, a postoje i dokazi da se, zbog mnoštva razloga, uvek i ne koriste.

Jedan od najvažnijih projekata u čišćenju Indije je i čišćenje svete reke Ganga. Modi je opredelio oko tri milijarde dolara da sprovede taj plan u delo do 2020. Gang je, istina, poslednjih godina sve čistiji, ali je i dalje prilično zagađen. Takođe, iako je mnogo novca opredeljeno za tu stvar, samo mali deo je do sada iskorišćen, tako da je teško poverovati da će reka do sledeće godine biti očišćena, smatraju stručnjaci.

Sva ova Modijeva neispunjena obećanja otvaraju prostor Raulu Gandiju i njegovoj Kongresnoj partiji da povrati birače i zabeleži dobar rezultat na izborima, ako ne i da pobedi, ocenjuju analitičari.

(Gordana Ninković, N1)

Prethodni tekstSuperijal joga – lebdeći položaji koji nas vraćaju u balans
Sledeći tekstIndija: Ima 102 godine i ne propušta priliku da glasa

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime