Agra: tajne veličanstvene građevine

Foto: Vivekgeddam/Pixabay.com

30U Tadž Mahalu su kitnjaste zelene površine postavljene duž klasičnih persijskih vrtova (Mughal charbagh) – trg podeljen na četiri dela vodenim kanalima, sa ukrasnim mermernim postoljem u sredini. Kada fontane ne rade, u vodi se vidi prelepi odraz Tadž Mahala.

Sam Tadž Mahal je postavljen na uzdignutoj mermernoj platformi na severnom delu vrtova, dok se sa njegove zadnje strane nalazi reka Jamuna. U području oko mauzoleja, Jamuna je gotovo presušila, sa rečnim ostrvima koja štrče. U suvim delovima korita, čobani izvode krave da pasu.

Uzdignuti položaj Tađa znači da su njegove kulise samo nebo, što predstavlja majstorski dizajn. Čisto ukrasni 40 metara visoki minareti krase svaki ugao platforme. Posle više od tri veka oni nisu potpuno vertikalni, ali su možda i projektovani da se blago naginju ka spolja, e da bi u slučaju zemljotresa pali dalje od dragocenog Tadža.

DŽamija od crvenog peščara na zapadnoj strani predstavlja značajno mesto okupljanja za muslimane u Agri. Identična građevina na istočnoj strani, mošeja Ddžavab Masđid je izgrađena zbog simetrije.

Struktura centralnog dela Tadža je sačinjena od poluprovidnog belog mermera, sa uklesanim cvetnim dizajnom i intarzijama hiljada poludragog kamenja u prekrasnim šarama. Savršen sklad simetričnosti čine četiri istovetne strane Tadža, sa tipičnim impozantnim zasvođenim lukovima ukrašenim tehnikom pietra dura, citatima iz Kurana ispisanim kaligrafskim stilom i ugrađivanjem poludragog kamena jaspisa. Na vrhu čitave strukture se nalaze četiri male kupole koje okružuju čuvenu centralnu loptastu kupolu.

Tačno ispod kupole je spomenik sultaniji Mumtaz Mahal, bogato ukrašen lažni grob okružen prekrasno izbušenom mermernom pregradom koja je ukrašena desetinama različitog poludragog kamenja. Pored ovog spomenika, kao protivteža simetriji Tadža, nalazi se kenotaf Šah DŽahana, koga je ovde bez mnogo ceremonije sahranio njegov sin uzurpator, imperator Aurangzeb 1666.

Svetlost ulazi u centralnu prostoriju kroz lepo isklesane mermerne rešetke. Pravi grobovi Mumtaz Mahal i Šah DŽahana su u zaključanoj prostoriji u podrumu ispod glavne odaje i ne mogu se videti.

Unutar spomeničkog kompleksa, na zapadnoj strani vrtova, nalazi se mali ali prvoklasan Tadž muzej. U muzejskoj postavci je izvestan broj originalnih mogulskih minijaturnih slika, uključujući par portreta u slonovači iz 17. veka imperatora Šah DŽahana i njegove voljene supruge Mumtaz.

Takođe, mogu da se vide dobro očuvani zlatni i srebrni novčići koji datiraju iz istog perioda, kao i arhitektonski crteži Tadža. Izloženo je i nekoliko izvanrednih tanjira od keramike za koje kažu da se rasparčaju na komadiće ili promene boju ukoliko hrana na njima sadrži otrov.

Mehtab Bagh je park, koji je prvobitno napravio sultan Babur (1483-1530), osnivač dinastije mogula. Mehtab Bagh je poslednji u nizu od 11 parkova na istočnoj obali Jamune, nastao mnogo pre nego što je zamišljen Tadž. Mnogo kasnije da bi zaštitio Tadž od erozivnih efekata peska koji je dolazio sa reke, Mehtab Bagh je rekonstruisan i danas je jedno od najboljih mesta za posmatranje velikog mauzoleja.

Vrtovi u Tadžu se savršeno usklađeni sa Mehtab Baghom. Opet pogled na Tadž sa vodoskoka tačno ispred ulazne kapije Mehtab Bagha je nešto posebno.

(Borislav Korkodelović, Danas)

Prethodni tekstAgra: centar dekorativne umetnosti
Sledeći tekstOd januara do oktobra 2017. godine indijski izvoz čaja porastao je za 6,5%

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime