Indija: Mesto gde je rođen Krišna

Foto: Vivekgeddam/Pixabay.com

Tadž Mahal svojom lepotom zasenjuje svaku građevinu sagrađenu pre i posle njega.

Dok smo još bili pod snažnim utiskom posete ovom čudesnom zdanju, Indijac koji nas je vozio iz Agre, skrenuo je s puta prema Delhiju u prašnjave ulice lokalnog gradića. Tako smo mislili, probijajući se sporo kroz masu meštana koji su šetali ili se vozili u rikšama; ali to nije bio običan gradić – stigli smo u Maturu, mesto rođenja jednog od najcenjenijih hindu božanstava, lorda Krišne.

Možda je istorijska ličnost, ali se Krišna smatra za avatara (inkarnaciju) vrhovnog hinduističkog boga Višnu, i donosi svetu utehu, mudrost i ljubav. Predstavljen je s tamnim licem, paunovom perjanicom i flautom u ruci, čineći muzikom radost okolini, posebno gopi devojkama (mlekaricama), s kojima se u mladosti družio.

Rođen je u zatvorskoj ćeliji, gde mu je majku, Devaki, zatvorio brat, okrutni vladar Kansa, uplašen proročanstvom da će ga ubiti njen sin. Otac Jasudeva je Krišnu, po monsunskom nevremenu, u korpi preneo preko Jamune u okolni Brindavan, da ga sakrije. Odrasli Krišna ispunio je proročanstvo, a posle toga se odmorio na obali reke, na mestu gde se danas u Maturi nalazi Višram gat, ritualno mesto hindu vernika, s koga spuštaju u reku svetlucave lampe.

Jamuna je sveta reka; ko se u njoj okupa, oslobađa se muka smrti.

Kult Krišne nastao je pre naše ere. Na mestu gde je rođen, sedamnaest puta su građeni i rušeni njegovi hramovi. Danas je tu kompleks hramova podignutih pre pedesetak godina. Ali svetost mesta za hindu vernike narušili su mogulski vladari u sedamnaestom veku. Šah Džahan, koji je gradio Tadž Mahal, rušio je hindu hramove, a njegov sin, Aurangzeb, na ruševinama hrama Krišne u Maturi podigao je monumentalnu džamiju. Ona i danas tu stoji, podstičući stalne tenzije između hindu i muslimanskih vernika.

U kompleks hramova, Sri Krihsna Janambhoomi, ulazimo kroz rešetkastu kapiju na čijem vrhu je predstava ratnih kočija. Scena je iz čuvenog speva „Mahabharate“ – Krišna, kao vozač i njegov prijatelj Ardžuna razgovaraju pre bitke kod Kurukšetre. U tom razgovoru, u delu speva pod naslovom „Bhagavad Gita“, sadržana je suština učenja Krišne o etičkim pitanjima života, žrtvovanju i odanosti.

Do hramova vode široke stepenice oivičene bodljikavom žicom, jer se graniče sa džamijom, a pored nje su naoružani vojnici. Nije dozvoljeno nikakvo snimanje u kompleksu. Na mermernu ploču u rekonstruisanoj ćeliji rođenja Krišne, kao i drugi hodočasnici, Uroš i ja polažemo cveće. U centralnom holu dominiraju figure Krišne i njegove devojke Rade, prekrivene girlandama cveća i svilenim tkaninama.

Krišna je, kažu, imao osam žena, ali mu je najomiljenija bila gopi Rada. Njihov odnos i u modernoj Indiji je simbol jedinstva ovozemaljske i božanske ljubavi.

Veliki hindu festival, Holi, vezan je njih: slavi se prosipanjem boja na učesnike na ulicama. Još veći, rođendanski festival Krišne, po indijskom lunarnom kalendaru slavi se obično u avgustu. Bramani su izračunali kada ovogodišnji 5247. rođendan Krišne pada u Beogradu: možda ćete 11. avgusta i kod nas čuti poznatu maha-mantru odanosti Krišni: „Hare Krišna, hare hare…“.

(Branko Vasiljević, Danas)

Prethodni tekstIndija produžava restriktivne mere
Sledeći tekstTuristi u Indiji zbog kršenja izolacije morali da napišu izvinjenje 500 puta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime