Bihar – srce Indije

Foto: Wikipedia/ Bpilgrim

Bihar je savezna država Indije sa površinom od 94.164 km² i 82.878.796 stanovnika (2001). Nalazi se u istočnom delu Indije, a glavni grad je Patna. Bihar leži u plodnoj dolini Ganga i predstavlja hindijsko srce Indije. Reč Bihar potiče od sanskritske reči Vihara, koja je značila budističke manastire, kojih je bilo mnogo u Biharu.

Bihar ima veoma bogatu istoriju. Zvao se Magada u antička vremena. Bihar je ostao značajan centar moći, kulture i obrazovanja tokom jednog milenijuma. Onda je razoren u srednjem veku tokom invazija. U Biharu su se stvorile mnoge religije, uključujući budizam i džainizam. Sa padom mogulske moći, Bihar dolazi pod kontrolu Navaba od Bengala.

Bihar se sastoji uglavnom od plodne ravnice. Ima nekoliko reka: Gang, Son, Bagmati, Kosi, Budi Gandak i Falgu. Središnji delovi Bihara imaju mala brda, npr Radžgir brda. Himalaji su severno u Nepalu. Južno je Čota Nagpur visoravan, koja je bila deo Bihara do 2000. Tokom zime je umereno hladno. Leti je vruće sa temparaturama od 40 do 45 C. Monsumski meseci su jun, jul, avgust i septembar.

Glavna ekonomska aktivnost je poljoprivreda. Privreda se uglavnom zasniva na poljoprivredi. Velika količina izuzetno plodne zemlje čini Bihar idealnim za poljoprivredu.

Iako ima dosta reka i plodno zemljište, nedostajale su investicije u navodnjavanje i druge poljoprivredne oblasti, tako da je poljoprivreda ostala zavisna o ćudima prirode. U zadnje vreme industrija mleka je počela dobro da posluje. Otvoreno je nekoliko značajnih fabrika.

Prethodni tekstIndijac napravio najveći zamak od peska
Sledeći tekstIndijska filozofija

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime