Patna – grad trgovine i obrazovnih institucija

Foto: Wikipedia/Manoj nav

Patna je grad u Indiji u državi Bihar, smešten na južnoj obali reke Gang. Grad obuhvata obale reka Kosi, Sone i Gandak. Patna je 14. najveći grad Indije sa približno 1,8 miliona stanovnika i predstavlja najveći grad u istočnom delu Indije nakon Kalkute. Danas su, zbog veće važnosti Patne, tamo svoja sedišta ustanovile brojne važne kompanije. U poslednje vreme grad raste zahvaljujući bumu na tržištu nekretnina i uslužnog sektora. Takođe su u njemu ustanovljene i brojne obrazovne institucije.

Patna predstavlja jedno od najstarijih naseljenih mesta na svetu. Drevna Patna bila je prestonica Magadskog carstva pod dinastijama Harjanka, Nanda, Maurijskom, Sunga, Gupta i drugim. Pataliputra je takođe bila poznata kao kulturno i obrazovno središte. Ozidano središte, koje stanovnici zovu Patna Siti je danas glavno mesto za trgovinu.

U gradu i okolini nalaze se brojna budistička i hindustička mesta hodočašća kao što su Vaišali, Rajgir, Nalanda, Bodgaja i Pavapuri, a Patna je takođe sveti grad za sike. Sik Guru, osnivač i prvi vrhovni komadnat sikske Halsa vojske, Guru Gobind Sing je rodom iz Patne.

Prethodni tekstIndija testirala protivbalističku raketu
Sledeći tekstProslava ITEC dana

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime