Patna – grad trgovine i obrazovnih institucija

Foto: Wikipedia/Manoj nav

Patna je grad u Indiji u državi Bihar, smešten na južnoj obali reke Gang. Grad obuhvata obale reka Kosi, Sone i Gandak. Patna je 14. najveći grad Indije sa približno 1,8 miliona stanovnika i predstavlja najveći grad u istočnom delu Indije nakon Kalkute. Danas su, zbog veće važnosti Patne, tamo svoja sedišta ustanovile brojne važne kompanije. U poslednje vreme grad raste zahvaljujući bumu na tržištu nekretnina i uslužnog sektora. Takođe su u njemu ustanovljene i brojne obrazovne institucije.

Patna predstavlja jedno od najstarijih naseljenih mesta na svetu. Drevna Patna bila je prestonica Magadskog carstva pod dinastijama Harjanka, Nanda, Maurijskom, Sunga, Gupta i drugim. Pataliputra je takođe bila poznata kao kulturno i obrazovno središte. Ozidano središte, koje stanovnici zovu Patna Siti je danas glavno mesto za trgovinu.

U gradu i okolini nalaze se brojna budistička i hindustička mesta hodočašća kao što su Vaišali, Rajgir, Nalanda, Bodgaja i Pavapuri, a Patna je takođe sveti grad za sike. Sik Guru, osnivač i prvi vrhovni komadnat sikske Halsa vojske, Guru Gobind Sing je rodom iz Patne.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime