Proslava ITEC dana

Ambasadorka Indije gospođa Narinder Čohan priredila je prijem u Beogradu 13. februara 2017. povodom obeležavanja dana ITEC (programa indijske tehničko-ekonomske saradnje).

Počasni gost na proslavi bila je narodni poslanik i predsednik Parlamentarne prijateljske grupe sa Indijom gospođa Ivana Stojiljković. Ovim povodom Vladu Srbije pedstavljali su pomoćnik ministra zdravlja gospodin Zoran Mihailović, pomoćnik ministra odbrane gospodin Nenad Miloradović i načelnik Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik Ministarstva spoljnih poslova gospodin Aleksandar Janković. Prijemu je trakođe prisustvovao veliki broj polaznika ITEC programa.

Ambasadorka Indije gospođa Narinder Čohan i narodni poslanik i predsednik Parlamentarne prijateljske grupe sa Indijom gospođa Ivana Stojiljković

U svom pozdravnom govoru ambasadorka Indije predstavila je ITEC program i naglasila da on predstavlja važan stub bilateralne saradnje sa Srbijom. Gospođa ambasadorka takođe je obavestila prisutne o nedavnoj poseti premijera Aleksandra Vučića Indiji gde je učestvovao na Globalnom ekonomskom samitu „Živahni Gudžarat“, kao i o razgovorima koje je imao sa indijskim zvaničnicima i privrednim predstavnicima. Ovom prilikom je takođe prikazan dokumentarni film „Dan u životu Indije“.

U okviru ITEC programa državljanima prijateljskih zemalja omogućeni su besplatni kursevi usavršavanja u Indiji za različita tehnička i stručna zanimanja. U skoro 50 odabranih institucija organizuje se preko 300 kurseva godišnje. ITEC programi osposobljavaju stručnjake ne samo u profesionalnom smislu već im pomažu i da se prilagode sve više globalizovanom svetu.

Srbija je partner indijskog ITEC programa od 2008. i do sada je više od 140 stručnjaka iz Srbije pohađalo kurseve u različitim oblastima i naučnim disciplinama, uključujući informaciono-komunikacione tehnologije, upravljanje rashodima, preduzetništvo, oblast STO, bankarstvo i finansije, obnovljive izvore energije, problematiku vezanu za klimatske promene, zakonodavstvo, usavršavanje engleskog jezika, disciplinu Joge, itd. ITEC kurseve pohađali su srpski strčnjaci iz raznih društvenih oblasti, predstavnici kako Vladinog tako i privatnog sektora.

Institucije u Srbiji pokazale su veliko interesovanje i entuzijazam za ITEC kurseve, a povratne informacije sa iskustvima polaznika veoma su ohrabrujuće. Fotografije sa proslave mogu se pogledati na Ambasadinoj Facebook stranici.

Prethodni tekstPatna – grad trgovine i obrazovnih institucija
Sledeći tekstIndija sutra lansira 104 satelita, nada se rekordu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime