Indija sutra lansira 104 satelita, nada se rekordu

Foto: Youtube printscreen

Indijska kosmička agencija sutra će lansirati u kosmos raketu sa čak 104 satelita, a ako poduhvat bude uspešan, Indija će postaviti svetski rekord kao zemlja koja je lansirala najveći broj satelita ođednom, čime bi pretekla Rusiju koja je u junu 2014. lansirala 39 satelita u samo jednoj misiji.

Foto: Youtube printscreen

Raketa s komercijalnim satelitima biće ispaljena iz južne kosmičke stanice u Sriharikoti, saopštila je danas Indijska organizacija za kosmička istraživanja (ISRO), prenosi AFP.

Polarno satelitsko lansirno vozilo nosiće glavni satelit za osmatranje Zemlje, koji je težak 714 kilograma, i 103 manja „nato satelita“ koji su zajedno teški 664 kilograma.

Skoro svi nano sateliti potiču iz drugih zemalja, među kojima su Izrael, Kazahstan, Holandija, Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, a 96 ih je iz SAD, navodi se u saopštenju.

Interesovanje za lansiranje komercijalnih satelita u kosmos je sve veće s obzirom na to da telekomunikacione, internetske i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže ka boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama.

Indija se nadmeće sa drugim međunarodnim igračima za veći udeo na lansirnom tržištu, a poznata je po finansijski povoljnom kosmičkom programu, navodi francuska agencija.

Prošlog juna, Indija je postavila nacionalni rekord nakon što je uspešno lansirala raketu sa 20 satelita, uključujući 13 iz SAD.

Takođe je poslala raketu bez posade u orbitu Marsa 2013. po ceni od samo 73 miliona dolara, dok je misija NASA-e na Mars koštala 671 milion dolara.

ISRO razmatra i mogućnost misija na Jupiter i Veneru.

Premijer Indije Narendra Modi često hvali kosmičku tehnologiju svoje zemlje, a 2014. je primetio da je raketa koja je lansirala četiri strana satelita u orbitu koštala manje nego snimanje holivudskog filma „Gravitacija“.

Prethodni tekstProslava ITEC dana
Sledeći tekstIndija će 15. februara učestvovati na konferenciji o Avganistanu u Moskvi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime